Bezglutenowy sernik dyniowy na pysznym kruchym spodzie
Bezglutenowy sernik dyniowy na kruchym spodzie
Szukasz idealnego przepisu na jesienny deser, który zachwyci smakiem i jest przyjazny dla osób na diecie bezglutenowej? Bezglutenowy sernik dyniowy na kruchym spodzie to doskonały wybór! Połączenie kremowego nadzienia serowego i delikatnej dyni z aromatem przypraw korzennych sprawi, że ten deser stanie się hitem każdej jesiennej okazji. Co więcej, kruchy, bezglutenowy spód dodaje mu wyjątkowego charakteru, który pokochają wszyscy domownicy. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować ten wyjątkowy sernik i ciesz się zdrowym, a jednocześnie pysznym deserem.
Przeczytaj najpierw cały przepis :)
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + 45-60 min
Wielkość porcji: Tortownica 26 cm
Rada: Z dyni Hokkaido puree dyniowe wyjdzie o intensywniejszym kolorze i smaku niż przy innych dyniach. Niewykorzystaną część puree można zamrozić lub zrobić pyszną zupę krem :) U nas nic się nie zmarnuje.
Składniki:
Kruche ciasto bezglutenowe:
Mąka gryczana pełnoziarnista - 450 g
Żółtka jaj - 5 sztuk
Proszek do pieczenia -1 łyżeczka
Schłodzone masło - 150 g
Miód - 4 łyżki
Sól - szczypta
Cynamon lub kardamon - 1 łyżeczka
Masa serowa:
Mielony ser śmietankowy - 1 kg
Serek Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
Puree z dyni pieczonej - 500 g
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Jaja - 3 sztuki
Cukier puder - 100 g
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie (40 g)
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Bezglutenowe kruche ciasto - jak zrobić
Składniki zagnieść, nie będzie wyglądało, że ciasto będzie chciało się połączyć w jedno, ale się połączy
Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3 porcji. Schłodzić w lodówce lub zamrażalniku. Większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wysmarowaną tłuszczem i lekko obsypaną mąką blaszkę. Podpiec w piekarniku 10 min w temp.200°C.
Sposób przygotowania: puree z dyni:
Dynię przekroić na księżyce (min. 8 części przy dużej dyni) wydrążyć część z nasionami. Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć lekko solą morską. Piec do miękkości 45-60 min. Wystudzoną dynie zeskrobać ze skóry przy pomocy łyżki, będzie się bardzo łatwo oddzielać. Zmiksować na puree.
Sposób przygotowania: masa serowa:
Składniki na masę serową zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego. Białka z 5 jaj ubić ze szczyptą soli i 4 łyżkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na masę serową i na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku z funkcją pary lub wystawić do piekarnika płytę do pieczenia do połowy wypełnioną wrzątkiem. Piec bez otwierania piekarnika w temp 160°C przez 80-90 min, funkcja góra/dół.
Ten bezglutenowy sernik dyniowy na kruchym spodzie to nie tylko przepyszny, ale i zdrowy deser, który idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Dzięki prostemu przepisowi, przygotowanie go nie zajmie dużo czasu, a efekt na pewno pozytywnie zaskoczy wszystkich smakoszy. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i dzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach. Pamiętaj, że więcej przepisów na zdrowe, bezglutenowe wypieki znajdziesz na naszym blogu. Smacznego!