Darmowa dostawa od 70,00 zł

PRZEPISY

Przepisy bezglutenowe z produktami Moncana

Gotowanie bez glutenu nie musi być ani trudne, ani monotonne. W naszej kolekcji znajdziesz inspirujące przepisy na dania przygotowane z produktów Moncany – pełnych wartości odżywczych, naturalnych i starannie dobranych pod względem jakości surowców.

Proponujemy różnorodne pomysły na posiłki – od pożywnych śniadań, przez szybkie przekąski, aż po sycące obiady i zdrowe desery. Wszystkie przepisy łączy jedno: są w pełni bezglutenowe, funkcjonalne i dostosowane do potrzeb osób, które chcą odżywiać się świadomie.

Tworzymy je z myślą o smaku, prostocie i zdrowiu – tak, aby każdy mógł cieszyć się pełnowartościowym jedzeniem bez kompromisów.


 

Gofry „Pakora” z warzywami

Składniki na 4 porcje:


- 120 g mąki z ciecierzycy
- 20 g mąki ryżowej
- 190 ml wody
- 1 jajko
- 80 g pokrojonej drobno papryki czerwonej
- 80 g pokrojonej drobno cebuli lub pora
- 50 g pokrojonego drobno brokuła
- 1/8 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- Olej kokosowy do natłuszczenia gofrownicy około 1 łyżka

Przygotowanie:

W misce połączyć mąkę z ciecierzycy i ryżową, dodać wodę, jajko oraz przyprawy. Zmiksować do połączenia tworząc gładkie ciasto bez grudek. Dodać wszystkie warzywa pokrojone. Gofrownicę dobrze rozgrzać, lekko natłuścić. Nakładać ciasto z warzywami i piec około 5 minut aż gofry będą chrupiące  a zewnątrz. Czas pieczenia zależy od soczystości warzyw. Warzywa powinny zmięknąć a wierzch gofra powinien być lekko chrupiący. Gofry studzić na  kratce.

Wskazówki:

  • Doskonale smakują z pikantnym hummusem i pomidorkami koktajlowymi. Gofry można pokroić na mniejsze kwadraty i podawać z pastami jako mini kanapeczki. 
  • Na bazie tego ciasta można usmażyć placuszki na patelni. 
  • Do gofrów swietnie sprawdzą się inne warzywa - kalafior, batat, burak
  • Jajko możesz pominąć dodając 1 łyżkę mąki lnianej + 30 ml wody

Naleśniki z sorgo  

Składniki na 4 porcje:  

  • 120 g mąki z sorgo
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki migdałowej lub z innych orzechów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 średniej wielkości banany
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 6 jaj
  • 1/8 łyżeczki soli
  • Do smażenia:  2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:  

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i odstaw na co najmniej 15 minut. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuszczaj ją olejem kokosowym. Nalewaj chochelką ciasto na patelnię i smaż naleśniki po około 2 minuty z każdej strony.


 

Galette z pomidorkami

Składniki na 6 porcji:

Nadzienie:

  • 300 g pomidorów cherry
  • 30 g obranych ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Do dekoracji:

  • 1 jajo

Przygotowanie:

Wymieszać razem wszystkie sypkie składniki. Dodać zimne masło pokrojone na kosteczki i wyrobić kruszonkę. Dodać jajo, agawę i wodę - wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez 1 h. Pomidorki przekroić na pół, czosnek grubo posiekać, mniejsze ząbki tylko na pół. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na grubość około 3 mm. Wyłożyć pomidorki na ciasto zostawiając na około 1,5 - 2 cm wolnego miejsca. Pomidory układać pestkami do góry. Zawijać boki do środka, posypać na wierzchu czosnkiem, ziołami i skropić oliwą.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni grzanie góra/dół.
Przełożyć Galette wraz z papierem na blachę i piec 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć ostrożnie ciasto na deskę i posmarować za pomocą pędzla rozbełtanym jajem całe kruche ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Galette pokroić po wystudzeniu. Podawać jako samodzielna przekąska lub w towarzystwie sałatki typu greckiego z oliwkami.


 

Ciastka orzechowe z wiśniami

Składniki na 4 duże sztuki:

Przygotowanie:  

Wszystkie składniki sypkie połącz w misce i wymieszaj. Dołóż masło orzechowe, masło, agawę, jajko, ocet i wiśnie suszone. Wymieszaj łyżką do połączenia. Piekarnik nagrzej na 180 stopni (góra i dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką po 4 ciastka na papier, wyrównaj nadając im okrągły kształt, lekko spłaszcz. Piecz 15 minut. Studź na kratce.  

Te ciastka to świetna propozycja przekąski do szkoły lub pracy na drugie śniadanie. Ciasteczka możesz wzbogacić dodatkowo ulubionymi orzechami lub prażonymi pestkami słonecznika. Wiśnie możesz zamienić na żurawinę lub inne owoce suszone.  

Ciekawostka: Quinoa zawiera w sobie wszystkie aminokwasy, które są potrzebne do budowy białek mięśni. Nazywana jest “świętym zbożem Inków”.


 

Gryczane ciasto czekoladowe

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:


• 130 g mąki gryczanej pełnoziarnistej 
• 70 g skrobi kukurydzianej 
• 30 g mąki kukurydzianej 
• 30 g kakao
• 1 łyżeczka babki jajowatej mielonej 
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1/4 łyżeczki soli
• 110 g ciemnego cukru Muscovado
• 3 jajka (temp. pokojowa)
• 130 g mleka
• 110 g rozpuszczonego masła
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 60 g ciemnych dropsów czekoladowych
• 240 g startej cukinii (grube oczka)

Polewa:


• 100 g śmietanki kremówki 30%
• 10 g czekolady 70%

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
Wymieszaj sypkie składniki. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, aż masa stanie się puszysta.

Zmniejsz obroty i dodawaj mleko, a następnie rozpuszczone masło i ocet, miksując na niskich obrotach.

Połącz mokre składniki z suchymi i delikatnie wymieszaj. Dodaj startą cukinię oraz dropsy czekoladowe, mieszaj szpatułką tylko do połączenia.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.

 

Polewa: Podgrzej kremówkę do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej na ostudzone ciasto. Podawaj z ulubionymi owocami – idealne z truskawkami, malinami lub borówkami.

To pyszne ciasto czekoladowe jest bezglutenowe i łatwe w przygotowaniu.


 

Wrapy z mąki lnianej

Składniki na 4 sztuki:

Nadzienie:

  • Hummus, ok. 2 łyżki na jeden wrap
  • Świeże warzywa pokrojone w słupki - papryka czerwona, żółta, ogórek zielony świeży, marchewka, cebula czerwona
  • Świeże awokado
  • Marynowane papryczki Jalapeno  

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładko. Nieprzywierająca patelnię rozgrzej na średnim ogniu lub mniejszym, niczym nie smaruj. Nakładaj po 2 łyżki masy na patelnię i okrężnym ruchem -zaczynając od środka - rozsmaruj okrągłego cienkiego placka. Powinien być dość cienki, łyżką rozcieraj nadmiar masy i wyrównaj. Smaż wrapy około 1- 2 minut z każdej ze stron. Nadziewaj hummusem i warzywami, zwijaj w rulonik lub złóż w kieszonkę. 

Ciekawostka: Mąka lniana reguluje pracę układu pokarmowego i ułatwia wypróżnienia oraz zwiększa wytrzymałość i wydolność organizmu. W porównaniu z innymi mąkami bezglutenowymi wykazuje największą lepkość i zapobiega kruszeniu się ciasta. Doskonale zastępuje jajko w wypiekach dla wegan i osób uczulonych na jaja. 


 

Chlebki „Naan”

Składniki na 4 duże sztuki:

Do dekoracji:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • Szczypiorek drobno posiekany - 3 łyżki

Przygotowanie:


Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. W osobnej misce połącz wodę, jogurt i syrop. Dodaj drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Mokre połącz z suchymi i dodaj oliwę, wyrób szybko gładkie ciasto. Odstaw na 1h do podwojenia objętości. Ciasto podziel na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj na 4 placki o grubości 0, 3mm.

Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i niczym nie natłuszczaj. Kładź po jednym placku na patelnię i smaż ok 1,5 minuty z każdej ze stron, tak aby miały rumiane miejsca na powierzchni.

Jeszcze ciepłe chlebki smaruj roztopionym masłem i posyp szczypiorkiem. Od razu podawaj.

Wariant:


- możesz zrobić 8 mniejszych chlebków i przekrajać je tworząc kieszonki na nadzienie
- Chlebki przechowuj w lodówce a przed podaniem odśwież na rozgrzanej patelni


 

Ciasteczka gryczane

Składniki na 50-60 sztuk:  

Przygotowanie:  

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą. Dołóż zimne masło pokrojone i wyrób kruszonkę. Dodaj jajko, skórkę cytrynową i wodę, wyrób gładkie ciasto. Schładzaj min 1h.  

Piekarnik nagrzej na 180 stopni, grzanie góra i dół. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na grubość 0,3 mm, lekko podsypując mąką. Piecz 12 - 14 minut.  

Wystudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby ciasteczka pozostały przyjemnie chrupiące.  

Warianty:

  • Zamiast skórki z cytryny dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru
  • Zrób ciasteczka piernikowe - dodaj 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę przyprawy korzennej
  • Mąkę z sorgo możesz zamienić na ryżową  

Te ciasteczka zachowują swój kształt, świetnie sprawdzą się do dekoracji świątecznych. W wersji piernikowej możesz je przyozdobić i wieszać na choince. Smacznego!


 

Bułeczki maślane z mąki konopnej

Składniki na 7 sztuk:

Zaczyn:

  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 40 g wody

    Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą.

Przygotowanie:

  • Gorącą wodą zalej mąkę ryżową i płatki ziemniaczane, wymieszaj i odstaw aż będzie letnie.
  • Dodaj jajko i zaczyn, wymieszaj dokładnie. 
  • Skrobię, mąką jaglaną, mąkę konopną, sól i babkę wymieszaj i wszystko dołóż do płynnej masy, dodaj miękkie masło.
  • Wyrób gładkie ciasto. 
  • Piekarnik nagrzej na 200 stopni grzanie góra i dół. Formuj naoliwionymi dłońmi okrągłe bułeczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem. Posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piecz 23 minuty. 


Bułeczki możesz też upiec w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki.

Możesz również upiec je większe i użyć do hamburgerów.

Na zdrowie!


 

Bananowy chlebek owsiany

Składniki:

Dekoracja:

  • 1 banan
  • 1 łyżka brązowego cukru  

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni - grzanie góra i dół. Mąki, sodę, proszek, orzechy, wiórki i sól wymieszaj. Banany rozgnieć widelcem (nie miksuj!). Dodaj do nich jajka, roztopione masło i miód, wymieszaj do połączenia. Mokre dodaj do suchych i rózgą wymieszaj do połączenia. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 25x11 cm wyłożonej papierem. Banana przekrój wzdłuż i ułóż na wierzchu, posyp cukrem.

Piecz 1 h do suchego patyczka. Studź na kratce, krój wystudzone. Chlebek możesz urozmaicać dodając żurawinę, inne orzechy lub drobno posiekaną czekoladę.  

Ciekawostka: mąka owsiana jest bogata w błonnik i beta-glukany, wspiera prawidłowe trawienie i układ odpornościowy, pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.


 

Biszkopt bezglutenowy - idealny do tortów i deserów

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru drobnego, a najlepiej zamiennika (erytrytol, ksylitol)
  • 120 g mąki pudrowej ryżowej
  • 60 g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych blanszowanych migdałów)
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 1/8 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).
  2. Przygotuj tortownicę – wyłóż papierem tylko spód formy, boki pozostaw suche i nie natłuszczaj.
  3. Przesiej razem mąkę ryżową, migdałową i skrobię kukurydzianą.
  4. W misie miksera ubij jajka z cukrem i solą na wysokich obrotach przez 6-7 minut, aż masa stanie się puszysta i jasna.
  5. Do ubitych jajek dodawaj przesiane mąki w trzech partiach, delikatnie mieszając szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.
  6. Przelej masę do przygotowanej tortownicy i piecz przez 42 minuty.
  7. Po upieczeniu upuść biszkopt (w formie) z wysokości około 20 cm na blat – dzięki temu mniej opadnie.
  8. Studź ciasto na kratce. Po całkowitym ostudzeniu obkrój boki plastikowym nożykiem i wyjmij biszkopt z formy.
  9. Przekrój na 3 równe blaty.

Wskazówki:

  • Biszkopt może mocno wyrosnąć podczas pieczenia i lekko opaść – to naturalne.
  • Możesz przechowywać go w lodówce do 3 dni.
  • Najlepszy efekt uzyskasz, piekąc biszkopt dzień wcześniej przed przekładaniem kremem.
  • Jeśli chcesz zastąpić mąkę migdałową, możesz użyć np. mąki z nerkowców lub zmielonych orzechów laskowych. Bez orzechów zamień mąkę migdałową na 40 g ryżowej i 20 g skrobi kukurydzianej.
  • Nigdy nie natłuszczaj boków formy – ciasto powinno lekko przykleić się do ścianek, co zapobiega opadaniu biszkoptu.

Dlaczego warto wybrać ten przepis na biszkopt?

Ten bezglutenowy biszkopt zachwyca delikatnością i elastycznością, idealnie nadaje się do tortów i deserów. Dzięki przemyślanemu połączeniu mąk i prostym wskazówkom możesz cieszyć się wypiekiem, który będzie podstawą niejednej cukierniczej kreacji. Wypróbuj i przekonaj się, jak łatwo stworzyć perfekcyjny biszkopt bez glutenu!


 

Chrupiące bezglutenowe bagietki

Składniki na 3 sztuki bagietek:

Wykonanie:

Pierwsza metoda:

Do 50 g wody dołóż drożdże, cukier, wymieszaj do rozpuszczenia (wodę weź z podanej ilości).

Do 450 g wody dodawaj stopniowo babkę płesznik cały czas miksując na wyższych obrotach. Pudrowa babka płesznik bardzo szybko żeluje, należy łączyć ją z wodą cały czas miksując, aby nie powstały grudki. Dobrze sprawdza się urządzenie miksujące z ostrzem w kształcie S.

Do żelu z babki dołóż pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto, około 1 minutę. Odstaw na 40 minut, nie dłużej.

Druga metoda:

Do 500 g wody dodaj drożdże, cukier i ocet, wymieszaj do rozpuszczenia.

Wszystkie mąki, babkę płesznik i sól wymieszaj dokładnie razem. Do misy miksera (dobrze sprawdza się urządzenie z ostrzem S) wsyp suche połączone składniki, dodaj oliwę i załącz mieszanie na średnie obroty. Powoli wlewaj wodę z drożdżami. Należy miksować cały czas, aby nie powstały grudki.

Wyrób gładkie ciasto około 2 minuty. Odstaw na 40 minut, nie dłużej

Składanie i pieczenie:

Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną lekko mąką stolnicę. Podziel na równe 3 części, każdą z nich lekko rozwałkuj lub rozciągnij na prostokąt i zwijaj w rulonik, nadając kształt bagietki na długość około 38 cm. Końcówki bagietek uformuj w stożek. Do formowania bagietek staraj się używać jak najmniej mąki, możesz natomiast kształtować bagietki naoliwionymi dłońmi, w tym celu wylej na blachę 2 łyżki oliwy/oleju i postępuj tak samo.   

Teraz do piekarnika włóż na dół jedną blachę i nagrzej go na 230 stopni z termoobiegiem. Bagietki przenieś na blachę wyłożoną papierem złączeniem do dołu i przykryj ścierką, odstaw na 15 minut, mają lekko wyrosnąć ale nie za mocno. Po tym czasie natnij żyletką w trzech miejscach wzdłuż na głębokość 0,5 cm.  

Do piekarnika na dolną blachę włóż 5 kostek lodu lub wlej 100 ml wody. Wstaw bagietki po nacięciu i piecz w 230 stopniach z termoobiegiem przez 10 min, po czym otwórz i uwolnij parę, zmniejsz temperaturę na 200 stopni i piecz jeszcze 20 minut.  

Bagietki wystudź na kratce, krój po wystygnięciu.  

 Wskazówki:

  • W obydwu metodach wyrabiania ciasta należy pamiętać, że w momencie łączenia babki z wodą/płynem zawsze trzeba miksować w trakcie tego procesu.
  • Bagietki możesz przekroić  wzdłuż i podzielić na 3 części, każdą owinąć osobno folią spożywczą i zamrozić. Przed spożyciem włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz około 10 minut lub włóż do opiekacza. Taki sposób możesz też zastosować aby nadać świeżości bagietce np. na drugi dzień.

Przepis przygotowała dla Was Magda ze Smakowepasje, odwiedź Jej profil po więcej inspiracji!


 

Roladki szpinakowe

Składniki na 4 duże zielone naleśniki:

Nadzienie:

  • 300g Puszystego twarożku czosnkowego
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g papryki posiekanej w kostkę
  • 80g ogórka zielonego pokrojonego drobno w kostkę
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6 rzodkiewek pokrojonych w kostkę


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj na gładko i smaż cienkie naleśniki na lekko posmarowanej tłuszczem patelni.

Twarożek wymieszaj z jogurtem. Nakładaj po ok. 2 łyżki serka na jeden naleśnik i posypuj warzywami i szczypiorkiem. 

Zwijaj w rulonik i pokrój na roladki około 1,5 cm grubości.

Smacznego!


 

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 807 opinii
pixel