Darmowa dostawa od 70,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Bezglutenowa pizza z polenty - przepis

2024-03-16
Bezglutenowa pizza z polenty - przepis

Szukasz niebanalnego przepisu na pizzę z niebanalnymi składnikami? Zamień zwykłą mąkę na polentę, a odkryjesz zupełnie inny smak pizzy, w którym się zakochasz. Spróbuj naszego przepisu na pyszną i całkowicie bezglutenową pizzę!

 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 2 okręgi o średnicy 27 cm

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującej się i osolonej wody, wsyp polentę, cały czas mieszaj trzepaczką.

  2. Mieszaj do ponownego zagotowania. Zmniejsz moc palnika do minimum. Możesz przykryć pokrywką. Co jakiś czas zamieszaj w garnku. Gotuj ok. 2-3 minuty.

  3. Gdy polenta będzie już ugotowana — dodaj oregano, bazylię, czosnek, pieprz, słodką paprykę i chilli.

  4. Ciepłą kaszkę z dodatkami przełóż na blachę z papierem do pieczenia (masa starczy na 2 okręgi o średnicy 27 cm).

  5. Pozostaw do czasu aż masa przestygnie.

  6. Włóż masę do lodówki na ok. 1 h lub całą noc.

  7. Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki i posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek.

  8. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż ciasto na ok. 15 minut.

  9. Przygotuj sos — wymieszaj passatę z bazylią i oregano i posmaruj spód pizzy, dodaj swoje ulubione dodatki. Włóż z powrotem pizzę do piekarnika na 15 minut.

  10. Po upływie 15 minut wyjmij pizzę i pozostaw do wystygnięcia.

     


     

 
 
Składniki na ciasto do pizzy:

Polenta - 1 opakowanie (400 g)
Oregano - 1 łyżeczka (3 g)
Bazylia - 1 łyżeczka (5 g)
Czosnek granulowany - 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz - 0,5 łyżeczki (2 g)
Słodka papryka - 0,5 łyżeczki ( 2,5 g)
Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Woda - 2 litry
Chilli - szczypta (1 g)
Oliwa z oliwek - do posmarowania spodu pizzy Sos:
Passata pomidorowa - 1 szklanka (240 g)
Oregano - 1 łyżeczka (3 g)
Bazylia - 1 łyżeczka (5 g) Dodatki: Twoje ulubione : )

Pizza bezglutenowa z polenty to idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. Taka pizza jest łatwa do zrobienia i bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej.

Pyszna i puszysta pizza bezglutenowa zachwyci każdego. Zamiast tradycyjnego ciasta na bazie mąki, używamy polenty, która jest przygotowywana z mąki kukurydzianej. Polenta nadaje pizzy wyjątkowego charakteru i delikatnej chrupkości, jednocześnie pozostając lekka i smaczna. Poeksperymentuj w kuchni razem z nami! Może zaprosisz domowników do wspólnego przygotowania pizzy bezglutenowej? Zapewniamy, że wtedy powstanie najsmaczniejsza pizza na świecie! :)

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź pozostałe bezglutenowe przepisy:

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2024

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.98 / 5.00 123 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-06-29
Polecam
2024-06-13
szybka wysyłka
pixel