Bezglutenowe naleśniki z delikatnej mąki owsianej
Składniki:
Mąka owsiana pudrowa (110 g) 1 szklanka
Mleko 2% (125 ml) - 1/2 szklanki
Woda (125 ml) + woda do rozrzedzenia ciasta - 1/2 szklanki
Jaja - 2 sztuki
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Sól - szczypta
Ulubione dodatki: u nas dżem domowy z wiśni i czekolada gorzka : P
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 10 - 12 sztuk (4 porcje)
Prosty i szybki przepis na naleśniki bezglutenowe z mąki owsianej.
Mąka owsiana to bogactwo składników odżywczych. Dzięki temu, że mąka owsiana "zachowuje się" podobnie do mąki pszennej ma sporo fanów, nie tylko wśród ludzi na diecie bezglutenowej : )
Sposób przygotowania naleśników:
Rozpocznij przygotowanie naleśników owsianych od wymieszania składników: pudrowej mąki owsianej, mleka, wody, jaj, oleju rzepakowego i soli, używając do tego rózgi kuchennej lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto.
Następnie, przykryj ciasto ściereczką i pozwól mu odpocząć przez 30 minut. Daje to czas na hydratację mąki, a także pozwala bąbelkom powietrza uwięzionym podczas mieszania unieść się i uciec, dzięki temu uzyskamy lżejsze, bardziej puszyste naleśniki. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj wodę do osiągnięcia konsystencji typowej dla ciasta naleśnikowego.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła klarowanego i smaż naleśniki z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, tworząc pożywne i smaczne danie.
Pamiętaj! Zamieszaj ciasto naleśnikowe, za każdym razem przed smażeniem kolejnych naleśników bezglutenowych.
Naleśniki bezglutenowe z mąki owsianej
przepis bezglutenowy, który dla początkujących będzie bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Mąka owsiana ma podobne właściwości fizyczne jak mąka pszenna, dlatego naleśniki bezglutenowe z mąki owsianej zawsze wychodzą idealne, a przede wszystkim mają swój wyjątkowy smak : )
Białko | 34 g |
Kaloryczność | 888 kcal |
Tłuszcze | 50 g |
Węglowodany | 79 g |
Błonnik | 7 g |