Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej — lekkie i bardzo pyszne
Naleśniki z mąki ryżowej są wyjątkowo delikatne i lekkie. Mąka ryżowa jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Przepis Beaty, która dzieli się z nami po raz kolejny wyśmienitym domowym przepisem na naleśniki bezglutenowe.
Warto wiedzieć, że dieta bezglutenowa źle zbilansowana może być niedoborowa. Organizmowi może brakować - magnezu, wapnia, cynku, żelaza, witamin z grupy B. Mąki pudrowe dzięki temu, że są bardzo drobno mielone (stąd nazwa pudrowe) charakteryzują się lepszą i większą wchłanialnością składników. W tym przypadku nasza mąka ryżowa zawiera w sobie więcej: magnezu, żelaza i cynku niż zwykłe mąki bezglutenowe.
Naleśniki z mąki ryżowej pudrowej wychodzą za każdym razem i są bardzo delikatne w smaku.
Przepis na naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 6-8 sztuk o średnicy 18 cm
Składniki:
-
Mąka ryżowa pudrowa (150 g) - 6 łyżek czubatych (!)
-
Skrobia ziemniaczana (150 g) - 6 łyżek czubatych (!)
-
Mleko bez laktozy 2% (125 ml) - 1/2 szklanki
-
Jaja - 2 sztuki
-
Olej rzepakowy - 2 łyżki + dodatkowo do smażenia
-
Szczypta soli
-
Woda (125 ml) - pół szklanki
-
Ulubione dodatki : )
Sposób przygotowania naleśników:
-
Wszystkie produkty wymieszać ze sobą - mąka ryżowa (6 łyżek), skrobia ziemniaczana (6 łyżek), mleko 2% (1/2 szklanki), jaja (2 sztuki), olej (2 łyżki), szczypta soli, woda (1/2 szklanki) za pomocą ręcznej rózgi kuchennej lub mikserem.
-
Ciasto w miseczce odstawić na ok. pół godziny. Ciasto będzie rzadkie - nie należy go zagęstniać.
-
Smażyć na rozgrzanej patelni, na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
-
U nas podane z własnej roboty konfiturą śliwkową : )
Rada od Beaty!
Naleśniki z mąki ryżowej najlepiej jeść od razu po przygotowaniu - wtedy będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
Przykryj bawełnianą ściereczką usmażone naleśniki - nie staną się suche.
Przepis na naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej to idealny przepis dla początkujących. Szybki i prosty przepis na naleśniki bezglutenowe, które wychodzą bardzo puszyste i lekkie. Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej to lekkostrawny posiłek.
Sprawdź inne przepisy na naleśniki bezglutenowe: