Darmowa dostawa od 70,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej — lekkie i bardzo pyszne

2024-03-16
Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej — lekkie i bardzo pyszne

Naleśniki z mąki ryżowej są wyjątkowo delikatne i lekkie. Mąka ryżowa jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Przepis Beaty, która dzieli się z nami po raz kolejny wyśmienitym domowym przepisem na naleśniki bezglutenowe.

Warto wiedzieć, że dieta bezglutenowa źle zbilansowana może być niedoborowa. Organizmowi może brakować - magnezu, wapnia, cynku, żelaza, witamin z grupy B. Mąki pudrowe dzięki temu, że są bardzo drobno mielone (stąd nazwa pudrowe) charakteryzują się lepszą i większą wchłanialnością składników. W tym przypadku nasza mąka ryżowa zawiera w sobie więcej: magnezu, żelaza i cynku niż zwykłe mąki bezglutenowe.

Naleśniki z mąki ryżowej pudrowej wychodzą za każdym razem i są bardzo delikatne w smaku.

Naleśniki z mąki ryżowej bezglutenowe

Przepis na naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 6-8 sztuk o średnicy 18 cm

 

Składniki:

  • Mąka ryżowa pudrowa (150 g) - 6 łyżek czubatych (!)

  • Skrobia ziemniaczana (150 g) -  6 łyżek czubatych (!)

  • Mleko bez laktozy 2% (125 ml) - 1/2 szklanki

  • Jaja - 2 sztuki

  • Olej rzepakowy - 2 łyżki + dodatkowo do smażenia

  • Szczypta soli

  • Woda (125 ml) - pół szklanki

  • Ulubione dodatki : )

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania naleśników:

  • Wszystkie produkty wymieszać ze sobą - mąka ryżowa (6 łyżek), skrobia ziemniaczana (6 łyżek), mleko 2% (1/2 szklanki), jaja (2 sztuki), olej (2 łyżki), szczypta soli, woda (1/2 szklanki) za pomocą ręcznej rózgi kuchennej lub mikserem.

  • Ciasto w miseczce odstawić na ok. pół godziny. Ciasto będzie rzadkie - nie należy go zagęstniać.

  • Smażyć na rozgrzanej patelni, na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

  • U nas podane z własnej roboty konfiturą śliwkową : )

Rada od Beaty!

Zamieszaj ciasto naleśnikowe, za każdym razem przed smażeniem kolejnych naleśników bezglutenowych.

Naleśniki z mąki ryżowej najlepiej jeść od razu po przygotowaniu - wtedy będą delikatniejsze i bardziej puszyste.

Przykryj bawełnianą ściereczką usmażone naleśniki - nie staną się suche.

 

Przepis na naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej to idealny przepis dla początkujących. Szybki i prosty przepis na naleśniki bezglutenowe, które wychodzą bardzo puszyste i lekkie. Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej to lekkostrawny posiłek.

Sprawdź inne przepisy na naleśniki bezglutenowe:

 
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2024

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.98 / 5.00 123 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-06-20
Wszystko poszło bez problemu .Produkt dostarczony w stanie idealnym .
2024-06-13
szybka wysyłka
pixel