Darmowa dostawa od 70,00 zł

Bezglutenowy makowiec... a może makowczyki wielkanocne? Sprawdź przepis!

2025-04-03
Bezglutenowy makowiec... a może makowczyki wielkanocne? Sprawdź przepis!

Bezglutenowe makowczyki wielkanocne – tradycja w nowej odsłonie

Wielkanoc to czas wyjątkowy – pełen rodzinnych spotkań, symbolicznych potraw i zapachu domowych wypieków. Na stołach królują babki, serniki, mazurki... i oczywiście makowiec. A co powiesz na jego bezglutenową wersję? Makowczyki, czyli drożdżowe zawijasy z bogatą, wilgotną masą makową i owocami, to idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, które nie chcą rezygnować z tradycyjnych smaków.

 Makowczyki bezglutenowe to alternatywa dla tradycyjnych świątecznych wypieków. Dzięki mieszance do ciast Moncana, nie tylko zachowują strukturę klasycznego drożdżowego ciasta, ale też są bezpieczne dla osób z celiakią.


 

Składniki

Zaczyn:

Ciasto:

  • 370 g mieszanki do ciast Moncana

  • 3 żółtka

  • 150 ml letniego mleka

  • 15 g cukru z wanilią lub trzcinowego

  • 1 szczypta soli

  • 100 g miękkiego masła

Masa makowa:

  • 200 g maku

  • 250 ml mleka

  • 40 g miodu

  • 20 g cukru trzcinowego

  • 35 g masła

  • 50 g prażonych orzechów włoskich lub macadamia

  • 40 g suszonej żurawiny

  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatki:

  • 200 g rozmrożonych i odsączonych wiśni

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)


Sposób przygotowania

  1. Zalej mak mlekiem i gotuj przez ok. 35 minut. Wystudź i zmiel dwukrotnie przez najdrobniejsze sitko.

  2. Roztop masło z miodem, dodaj do maku. Wrzuć pozostałe składniki masy makowej i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

  3. Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 15 minut.

  4. W osobnej misce połącz żółtka z mlekiem, dodaj do zaczynu.

  5. Wsyp mieszankę do ciast do dużej miski, dodaj sól i masę jajeczno-drożdżową. Zagnieć ciasto do połączenia składników.

  6. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze 2–3 minuty (ręcznie lub mikserem). Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

  7. Podsyp blat mąką, podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj na grubość 0,5 cm.

  8. Rozsmaruj masę makową, dodaj wiśnie, zawiń w rulon i ułóż złączeniem do dołu.

  9. Każdy rulon ponacinaj z góry na 7 kawałków, posmaruj żółtkiem z mlekiem i odstaw do napuszenia na 30 minut.

  10. Piecz przez 30–35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra/dół).

  11. Po przestudzeniu polej lukrem i pokrój na porcje.


Świąteczne wypieki bez kompromisów

Makowczyki wielkanocne w wersji bezglutenowej to nie tylko ukłon w stronę tradycji, ale i dowód na to, że wypieki bez glutenu mogą być równie pyszne i efektowne. Wypełnione makiem, bakaliami i soczystymi wiśniami zachwycą każdego – bez względu na dietę.

Dzięki mieszance do ciast Moncana i naturalnym składnikom, przepis na bezglutenowe makowczyki wielkanocne to pewniak na świątecznym stole. Tradycyjny smak, domowa masa makowa i chrupiące bakalie tworzą kompozycję, która zachwyci wszystkich – niezależnie od tego, czy stosują dietę bezglutenową, czy nie.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2025

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 552 opinii
pixel