Darmowa dostawa od 70,00 zł

Bezglutenowe pączki i oponki – pyszny przepis na Tłusty Czwartek

2025-02-20
Bezglutenowe pączki i oponki – pyszny przepis na Tłusty Czwartek

Bezglutenowe pączki i oponki idealne na Tłusty Czwartek?

To możliwe! Dzięki naszej bezglutenowej mieszance na ciasta możesz przygotować lekkie, puszyste i złociste oponki, które smakują jak tradycyjne. Przepis nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego wyrabiania, a efekt zachwyci nawet tych, którzy nie stosują diety bezglutenowej. Sprawdź sprawdzony sposób na bezglutenowe oponki i pączki, które doskonale sprawdzą się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale i na każdą okazję. Przepis przygotowała Marzena z Talerz Bezików, na której blogu znajdziecie więcej bezglutenowych i bezmlecznych kulinarnych inspiracji!

SKŁADNIKI NA BEZGLUTENOWE PĄCZKI / OPONKI

12 sztuk

 

 JAK ZROBIĆ BEZGLUTENOWE OPONKI:

  1. Wymieszaj mąkę, drożdże i słodzidło. Podgrzej napój roślinny (ma być letni, nie gorący) dodaj oliwę, jajka i wymieszaj. Połącz mąkę z płynną masą i dokładnie wymieszaj przez 2 -3 minuty. Ciasto początkowo będzie rzadkie, ale w miarę wyrabiania zgęstnieje. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 min lub do podwojenia objętości.

  2. Ciasto przełóż na blat obsypany mąką i dokładnie wyrób. Ciasto będzie nieco lepiło się do rąk, ale nie podsypuj mąki więcej niż to konieczne. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-1,5cm, wytnij krążki, dziurkę i odłóż do ponownego wyrastania na ok 15-20 min. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia. 

  3. Ostrożnie wrzucaj oponki na rozgrzany tłuszcz wyrośniętą stroną do dołu. Smaż oponki z obu stron na niedużym płomieniu na złoty kolor (ok. 3 min). Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Obsyp pudrem lub udekoruj lukrem po wystudzeniu.

  4. Jeśli masz ochotę na truskawkową polewę zblenduj na pył ok. 8 łyżek słodzidła i dużą garść liofilizowanych truskawek, następnie dodaj ok. 4 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Uwaga, to bardziej polewa, niż lukier, bardziej klei się do palców, ale jest pyszna! 

Jeśli zdecydujesz się z ciasta zrobić nadziewane pączki musisz dostosować czas smażenia - na pewno się nieco wydłuży. 

Bezglutenowe oponki – idealne na każdą okazję!

Te pyszne bezglutenowe oponki są doskonałym wyborem na Tłusty Czwartek, ale sprawdzą się też jako weekendowy deser czy słodka przekąska do kawy. Dzięki naszej mieszance na ciasta masz pewność, że wypieki będą udane, puszyste i smaczne.

Spróbuj i daj znać, jak smakowały!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2025

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 480 opinii
pixel