Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami
2024-03-27

Nasze Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami jest delikatnie słodkie, dlatego będzie idealne dla osób, które nie przepadają za mocno słodkimi wypiekami. Jeśli jesteś wielbicielem słodkości wystarczy dodać więcej ksylitolu lub erytrytolu. W 100% bezglutenowe ciasto, które z pewnością zachwyci Ciebie i Twoją rodzinę!
Pyszne proste bezglutenowe ciasto czekoladowe
Składniki:
- 100 g Mąki ryżowej pudrowej
- 100 g Mąki owsianej pudrowej
- 40 g Mąki gryczanej pudrowej pełnoziarnistej
- Kakao (gorzkie) - 20 g - 2,5 łyżki
- Czekolada deserowa lub mleczna – 50g
- Banany - 3 sztuki
- Jaja - 3 sztuki
- Jogurt naturalny - 150 g
- Olej kokosowy - 30 g
- Ksylitol lub erytrytol - 50 g
- Proszek do pieczenia b/g - 1
- łyżeczka Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 50 minut + ok. 10 minut przygotowanie
Ilość porcji: blacha 30 × 10 cm
Sposób przygotowania:
- Zgnieć banany widelcem. Następnie połącz z jajkami, jogurtem, roztopionym olejem kokosowym oraz słodzikiem.
- Nożem rozdrobnij czekoladę na małe kawałki.
- W drugiej misce połącz mąki (ryżowa, owsiana, gryczana), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Przełóż do formy 30 × 10 cm uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach.