Darmowa dostawa od 70,00 zł

MONCANA z certyfikatem F-Food

2024-07-26
MONCANA z certyfikatem F-Food

Z ogromną radością dzielimy się wspaniałą wiadomością, że nasze owsianki funkcjonalne oraz mieszanki mąk zdobyły, jako jedne z pierwszych w Polsce, prestiżowy certyfikat F-Food! To wyróżnienie nie tylko potwierdza, że nasze produkty spełniają najwyższe standardy w zakresie wartości odżywczej i zdrowotnej, ale także dowodzi, że dbanie o zdrowie może być wyjątkowo smaczne i nieskomplikowane! 

 

 

 

Certyfikat F-Food jest przyznawany tylko tym produktom, które spełniają konkretne wymagania.

Nasze owsianki funkcjonalne i mieszanki mąk zostały opracowane z myślą o dostarczaniu kluczowych składników odżywczych, które wspierają Twoje zdrowie. Jesteśmy dumni, że jako jedni z pierwszych w Polsce możemy pochwalić się tym wyjątkowym certyfikatem! W dzisiejszym wpisie chcemy opowiedzieć więcej o tym, czym jest żywność funkcjonalna i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Przybliżymy, co tak naprawdę oznacza to wyjątkowe wyróżnienie oraz, które konkretnie produkty mogą przyczynić się do realnej poprawy zdrowia i samopoczucia.

Żywność funkcjonalna - co to jest?

Najprościej mówiąc, żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które wykazują bardzo korzystny i udokumentowany (!) wpływ na zdrowie człowieka. Spożywając produkty z grupy żywności funkcjonalnej poprawiamy stan naszego zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszamy ryzyko chorób dietozależnych jak: cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia, niektóre choroby nowotworowe.



Co bardzo ważne, żywność funkcjonalna to żywność. Nie tabletki, kapsułki, syropy! To bardzo ważna kwestia. Żywość może być nazwana żywnością funkcjonalną, kiedy jej pozytywne działanie jest widoczne po spożywaniu jej w ilościach normalnie spożywanych z dietąŻywność funkcjonalną możemy modyfikować. Ale! Gotowy produkt, możemy tylko wzbogacić o substancję, o udowodnionym działaniu bioaktywnym (jak ekstrakty ziołowe) lub usunąć niekorzystne substancje np. cukier, sól.

53% zdrowia zależy od diety i aktywności fizycznej

Żeby lepiej zrozumieć czym jest żywność funkcjonalna warto podać, jakie substancje i związki wchodzą w skład żywności funkcjonalnej: 

  • probiotyki
  • prebiotyki
  • błonnik pokarmowy
  • kwasy omega-3
  • polifenole
  • fitosterole
  • witaminy
  • minerały

Wysoka zawartość tych składników w produkcie sprawia, że może on być uznany za żywność funkcjonalną, nie jest to jednak jeszcze wystarczające by produkt otrzymał certyfikat.  

Certyfikat F-Food dla żywności funkcjonalnej MONCANA

Tylko zaznaczony zielony fragment podlega certyfikacji znakiem F-Food. (https://f-food.pl/znak/)



 

Za sprawą inicjatywy polskich naukowców, badaczy oraz dietetyków w 2023 roku powstało Centrum Badawcze Nad Żywnością Funkcjonalną. CBŻF stworzyło Znak Certyfikujący Unii Europejskiej „F-FOOD”, którego celem jest wyróżnienie produktów charakteryzujących się wyjątkową wartością odżywczą produktów spożywczych.

Firmy zajmujące się produkcją żywności funkcjonalnej mogą ubiegać się o certyfikat F-Food, który wyróżnia je oraz ich produkty jako te, które rzeczywiście przyczyniają się do poprawy zdrowia ludzi. 

System Certyfikacji F-FOOD opiera się na unijnych i polskich przepisach prawa żywnościowego. Uwzględnia normy żywienia dla populacji Polski, wytyczne dotyczące prawidłowego żywienia oraz aktualną wiedzę naukową.

  • Korzystny profil składników odżywczych - określenie minimalnych zawartości witamin, kwasów omega-3, błonnika pokarmowego czy białka. 
  • Niekorzystny profil składników odżywczych - maksymalne zawartości cukru, soli, tłuszczu.
  • Niedopuszczalne są dodatki do żywności - barwniki, aromaty i konserwanty.
  • Niekorzystny profil procesów technologicznych - produkty wysokoprzetworzone są całkowicie wyeliminowane.

Kluczowym wymogiem Systemu F-FOOD jest posiadanie przez produkt co najmniej jednego oświadczenia żywieniowego dotyczącego witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka lub wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT). 



Logotyp Znaku F-Food (źródło - https://f-food.pl/znak/)


 

Żywność funkcjonalna - owsianka funkcjonalna i mieszanki mąk

Z dumą możemy ogłosić, że jako jedni z pierwszych w Polsce otrzymaliśmy certyfikat F-Food! Nasze owsianki funkcjonalne wraz z ekstraktami ziołowymi zostały wyróżnione certyfikatem potwierdzającym wyjątkowy skład, a co najważniejsze nasze produkty realnie mogą poprawić zdrowie!

Certyfikat F-Food potwierdza, że produkty spełniają najwyższe standardy w zakresie żywności funkcjonalnej. Nasze wyróżnione produkty:



 

Nasze owsianki to nie tylko bogactwo naturalnych ekstraktów ziołowych, ale również bogactwo błonnika pokarmowego. Owies to bez dwóch zdań rekordzista pod względem zawartości błonnika. Połączenie ekstraktów i błonnika to prawdziwa bomba odżywcza na co dzień. 

Oraz nasze nowości — wyjątkowe mieszanki mąk, które również zdobyły certyfikat F-Food:

  • mieszanka na bułki ze skrzypem polnym
  • mieszanka na chleb ze skrzypem polnym
  • mieszanka mąk na ciasta bezglutenowe

Za sprawą certyfikatu F-Food i oznaczeń na produktach, konsumenci będą mogli bardziej świadomie podejmować decyzje zakupowe, wybierając żywność, która realnie wspiera ich zdrowie i dobre samopoczucie. To kolejny krok w stronę lepszego, zdrowszego stylu życia, w którym jakość odżywiania odgrywa kluczową rolę.

Więcej o certyfikacie F-Food oraz o misji CBŻF przeczytasz na oficjalnej stronie: https://f-food.pl/

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2024

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 278 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-15
Szybko i sprawnie, pięknie zapakowane produkty :)
2024-11-12
Polecam
pixel