Darmowa dostawa od 70,00 zł

Bezglutenowy mazurek wiśniowy – przepis na Wielkanoc

2025-03-25
Bezglutenowy mazurek wiśniowy – przepis na Wielkanoc

Mazurek bezglutenowy z kremem wiśniowym – sprawdzony przepis na Wielkanoc

Wielkanoc to czas nie tylko duchowej refleksji, ale też… wypieków! A wśród nich króluje mazurek – ciasto, które od wieków kończy świąteczne ucztowanie. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub po prostu unikasz pszenicy, mamy dla Ciebie coś specjalnego: mazurek bez glutenu, na kruchym spodzie z mąki gryczanej i ryżowej Moncana, z aksamitnym kremem wiśniowym.

To nie tylko pyszny deser, ale też doskonały sposób, by połączyć tradycję z nowoczesnym, zdrowszym podejściem do gotowania. Ten przygotowany przez Magdę ze Smakowepasje przepis świetnie sprawdzi się dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu lub tych, którzy cenią składniki wysokiej jakości.

Zacznijmy!


Składniki – kruchy spód bezglutenowy


 

Jak przygotować kruchy spód mazurka bezglutenowego?

  1. W misce wymieszaj mąki, skrobię, babkę jajowatą i cukier puder.

  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiaj palcami do uzyskania kruszonki.

  3. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto, aż będzie jednolite.

  4. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Wskazówka: schłodzenie ciasta zapobiegnie jego kurczeniu się podczas pieczenia.

  1. Formę do tarty natłuść i posyp bezglutenową bułką tartą lub mąką.

  2. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, dokładnie dociskając do boków.

  3. Nakłuj widelcem, wstaw formę do lodówki na 5 minut.

  4. Przygotuj papier do pieczenia: zmocz go, wykręć, nasmaruj masłem i połóż na cieście. Na papier wysyp obciążenie (np. fasolę lub soczewicę).

Pieczenie:

  • Piecz w 185°C (grzałka góra-dół) przez 25 minut z obciążeniem.

  • Wyjmij z piekarnika, ostrożnie zdejmij papier i obciążenie.

  • Posmaruj boki i środek spodu roztrzepanym jajkiem.

  • Piecz dodatkowe 15 minut, aż ciasto będzie złociste i wypieczone.

  • Ostudź przed wyjęciem z formy.

 

Możesz też upiec kruchy spód z naszej mieszanki na ciasta, przepis znajdziesz tutaj: Mieszanka na ciasta


 

Krem wiśniowy 

Składniki:

  • 300 g mrożonych wiśni

  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 250 g mascarpone

  • 25 g cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zamrożone wiśnie zagotuj na wolnym ogniu do puszczenia soku.

  2. Odcedź przez sitko, odciśnij dokładnie owoce.

  3. Odmierz 1/2 szklanki soku, odłóż 2 łyżki i wymieszaj je ze skrobią.

  4. Wlej mieszankę do pozostałego soku, zagotuj i mieszaj rózgą do uzyskania gęstego kisielu/frużeliny.

  5. Całość ostudź.

  6. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  7. Dodaj ostudzony kisiel/frużelinę, miksuj krótko – tylko do połączenia się składników (zbyt długie miksowanie rozrzedzi krem!). 

  8. Wyłóż krem na dobrze ostudzony spód.

Wstaw do lodówki na całą noc, bez przykrywania (aż krem stężeje). Wyciągnij z lodówki 2 godziny przed podaniem.

Dekoracja i podanie

Z pozostałych wiśni możesz przygotować dodatkową frużelinę, zagęszczając ją skrobią – idealna do dekoracji. Możesz też udekorować wierzch mazurka wiśniami, płatkami migdałów lub listkami mięty.

 


Bezglutenowy mazurek – idealny na wielkanocny stół

Mazurek bezglutenowy to nie tylko ukłon w stronę osób z nietolerancją glutenu, ale też dowód na to, że tradycyjne wypieki mogą być nowoczesne i zdrowe. W polskiej tradycji wielkanocnej to właśnie mazurek symbolizuje słodkie zakończenie Wielkiego Postu – bogaty w smaku, pięknie udekorowany, stanowi ozdobę świątecznego stołu.

Wypieki wielkanocne, takie jak babka, pascha czy mazurek, od pokoleń towarzyszą nam w tym wyjątkowym czasie. Dziś coraz częściej sięgamy po ich nowoczesne wersje bez glutenu, cukru czy laktozy, nie rezygnując przy tym z ich wyjątkowego charakteru. A wszystko po to, by każdy mógł świętować zgodnie ze swoimi potrzebami i wartościami.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2025

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 521 opinii
pixel