Nie jesz owsianki? Popełniasz ogromny błąd! Te 2 związki ratują zdrowie!
Owsianka cieszy się ogromną popularnością i uznaniem ze względu na swoje korzystne właściwości i szybkość w robieniu. Dla wielu osób owsianka jest doskonałym rozwiązaniem na szybkie i pożywne śniadanie. Nie bez powodu płatki owsiane zostały uznane za funkcjonalną żywność. Przez badaczy owsianka traktowana jest jako bezpieczne, zdrowe jedzenie.
Owsianka - czy jej przeciwnicy mają rację?
Z drugiej strony słyszy się głosy, że owsianka jest niezdrowa, szczególnie z rana, ponieważ bardzo szybko podnosi cukier we krwi. A to niekorzystnie działa na nasz organizm i mózg.
Owsianka z pewnością ma wielu zwolenników, jak i przeciwników. Postaramy się, zgodnie z faktycznym stanem wiedzy na 2024 rok, odpowiedzieć sobie jak to z tą owsianką jest. Odpowiemy też na pytanie jak właściwie przyrządzić owsiankę, tak żeby była jak najkorzystniejsza dla nas i naszego zdrowia. Czy jest to bezpieczne jedzenie? Zaczynajmy!
Czy owsianka jest zdrowa?
Trzeba przyznać, że przyglądając się tabeli odżywczej płatków owsianych, można wyjść z założenia, że płatki owsiane są niezdrowe, ponieważ mają sporo ilość węglowodanów. Ale!
Należy wziąć pod uwagę, że węglowodany dzielą się na kilka rodzajów. Te korzystne dla nas- węglowodany złożone i te, które bardzo szybko zaspokajają nasz głód, ale na krótko, czyli węglowodany proste (cukry proste).
100 gramów płatków owsianych = 66 g węglowodanów ALE cukry proste stanowią tylko ok. 2 g!
W 100 gramach płatków owsianych znajduję się, aż 8 g błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości i działa jak miotełka w naszych jelitach. Poza tym produkty bogate w błonnik pokarmowy powodują stopniowy wzrost cukru we krwi.
W płatkach owsianych znajdziesz 2 niesamowite związki, które powodują, że ten produkt uznawany jest za bardzo korzystny co realnie przekłada się na stan zdrowia.
● Awenantramidy - fitozwiązki, bardzo silnie przeciwutleniacze. Wykazują, aż o 20% silniejsze działanie od witaminy E!!! Która kojarzona jest z bardzo silnym działaniem antyoksydayjcnym. Inna nazwa zwyczajowa witaminy E to witamina młodości. Awenantramidy są od tej witaminy silniejsze!
Awenantramidy + witamina C —----> wzmacnianie działania przeciwmiażdżycowego i silnie przeciwzapalnego
● Błonnik pokarmowy, w tym beta glukan - badania przeprowadzone w 2023 roku przez polskich naukowców z Wrocławia i Warszawy pokazały, że beta glukany silnie działają przeciwzapalnie w przypadku chorób Leśniowskiego- Crohna i chorób zapalnych jelit. Na razie testy były przeprowadzane na zwierzętach.
Beta glukan należy do błonnika pokarmowego - po spożyciu tworzy warstwę ochronną w naszych jelitach, powlekając ją i chroniąc ją przed drobnoustrojami z zewnątrz. Działa silnie przeciwmiażdżycowo, podnosi odporność, stymulując komórki odpornościowe.
Płatki owsiane zawierają w sobie spore ilości: potasu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, wapnia czy witamin z grupy B.
Wśród przeciwników owsianki padają głosy, że płatki owsiane zawierają w sobie sporo kwasu fitynowego - jest to substancja antyodżywcza, która może zaburzać wchłanianie żelaza, wapnia czy magnezu. Ale! Żeby zniwelować niekorzystne działanie tej substancji, płatki owsiane wystarczy podgrzać lub namoczyć. W ten sposób stężenie kwasu fitynowego znacząco się zmniejszy.
Płatki owsiane, powinny jak najczęściej pojawiać się w naszej diecie. Badania wykazują, że ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość czy schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu jako prosty sposób na poprawę zdrowia!
Jak najlepiej zrobić owsiankę?
Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że na rynku są trzy rodzaje płatków owsianych:
● płatki owsiane zwykłe - najmniej przetworzone
● płatki owsiane górskie - częściowo przetworzone
● płatki owsiane błyskawiczne - najbardziej przetworzone
Najkorzystniejsze będą płatki owsiane zwykłe i górskie. Jak przygotować płatki owsiane? Należy zalać je gorącą wodą, albo ciepłą wodą lub mlekiem i odstawić na kilka godzin bądź całą noc.
Do owsianki warto dodać orzechy, nasiona chia czy siemię lniane, dodać owoce, które szybko nie podniosą cukru we krwi - np. maliny, borówki czy truskawki. W ten sposób powstanie bomba odżywcza, która z pewnością doda nam energii na resztę poranka!
Dzięki temu nasza owsianka z pewnością będzie bardzo zdrowa i pełna wartości odżywczych.
A co, jeśli jeszcze bardziej można zwiększyć wartość zwykłych płatków owsianych? Tworząc z nich innowacyjny produkt…
…owsianki funkcjonalne z fitoekstraktami od Moncana
Bezglutenowe płatki owsiane same w sobie kryją w sobie bogactwo naturalnych składników, dlatego zaliczane są do żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna to żywność, która ma udokumentowane działanie prozdrowotne. A co jeśli do naturalnego produktu dodać naturalne, bezpieczne ekstrakty roślinne, które od wielu lat są cenione i stosowane przez ludzi na całym świecie?
● Płatki owsiane + mniszek lekarski (DER 4:1) - połączenie, które w szczególny sposób zadba o zdrowe jelita. Mniszek jak i płatki owsiane pomogą w “nakarmieniu” naszych dobrych bakterii jelitowych. Mniszek lekarski wspomoże pracę wątrobę i dróg żółciowych.
● Płatki owsiane + głóg dwuszyjkowy (DER 4:1) - wsparcie jelit i jednocześnie zadbanie o sprawne i prawidłowe działanie układu krążenia. Głóg korzystnie wpływa na dystrybucję tlenu do komórek. Ponadto głóg ma działanie relaksujące i wspierające układ nerwowy.
● Płatki owsiane + pokrzywa zwyczajna (DER 4:1) - dla zdrowych nerek, wspieranie układu moczowego i prostaty. Płatki owsiane i pokrzywa zwyczajna znacząco wspomogą odporność. Pozytywnie wpłyną na wygląd włosów, skóry i paznokci, za sprawą krzemu, który w dużych ilościach znajduje się w pokrzywie zwyczajnej.
● Płatki owsiane + ostropest plamisty - pozytywnie wpłynie na wątrobę. Dzięki sylimarynie, która ma działanie silnie antyoksydacyjne, wspomoże i może ograniczyć zwłóknienia i wspierać profilaktykę marskości wątroby.
Nasze funkcjonalne płatki owsiane powstają poprzez staranną obróbkę ziaren owsa zwyczajnego z najwyższej jakości ekstraktami roślinnymi o udokumentowanym badaniami klinicznymi działaniu medycznym. Dodatki ekstraktów roślinnych nie wpływają na smak płatków owsianych. Owsianka bezglutenowa będzie delikatna i wypełniona cennymi dla zdrowia składnikami z ekstraktów roślinnych. Prawdziwa fitoterapia w Twoim domu dostępna dla osób na diecie bezglutenowej! Funkcjonalne płatki owsiane, które można wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko w postaci klasycznej owsianki! Szukaj przepisów na naszym blogu!
Jak zachować wszystkie wartości ekstraktów roślinnych w owsiance?
Ze względu na zawartość fitozwiązków, owsianki nie należy długotrwale podgrzewać. Najlepsze rezultaty osiągniesz poprzez zalanie płatków owsianych gorącą wodą lub mlekiem i odstawienie jej na noc. Rano możesz podgrzać owsiankę bezpośrednio przed posiłkiem. Zastosowanie ekstraktów roślinnych: ostropestu plamistego, pokrzywy zwyczajnej (DER 4:1), głogu dwuszyjkowego (DER 4:1) oraz mniszka lekarskiego (DER 4:1) w płatkach owsianych sprawia, że znacząco zwiększa się wartość odżywcza całej owsianki bezglutenowej. Dzięki połączeniu naszych płatków owsianych z ekstraktami nasze płatki funkcjonalne nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pozwalają zadbać szerzej o nasze zdrowie. Naturalne wsparcie wątroby, nerek i układu krążenia.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28067025/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15173412/
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.29.1_supplement.922.18
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34486656/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34998028/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34828872/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33923129/
https://www.czytelniamedyczna.pl/5923,wplyw-spozywania-platkow-owsianych-na-organizm-czlowieka.html