Darmowa dostawa od 70,00 zł

bezglutenowy chlebek naan z mąki jaglanej

Chlebki „Naan”

Składniki na 4 duże sztuki:

- 180 g pudrowej mąki jaglanej 
- 130 g skrobi kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 15 g mielonej babki jajowatej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 350 g wody
- 85 g jogurtu
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka syropu z agawy
Do dekoracji:
- 50 g rozpuszczonego masła
- Szczypiorek drobne posiekany 3 łyżki

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. W osobnej misce połącz wodę, jogurt i syrop. Dodaj drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Mokre połącz z suchymi i dodaj oliwę, wyrób szybko gładkie ciasto. Odstaw na 1h do podwojenia objętości. Ciasto podziel na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj na 4 placki o grubości 0, 3mm.

Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i niczym nie natłuszczaj. Kładź po jednym placku na patelnię i smaż ok 1,5 minuty z każdej ze stron, tak aby miały rumiane miejsca na powierzchni.

Jeszcze ciepłe chlebki smaruj roztopionym masłem i posyp szczypiorkiem. Od razu podawaj.

Wariant:
- możesz zrobić 8 mniejszych chlebków i przekrajać je tworząc kieszonki na nadzienie
- Chlebki przechowuj w lodówce a przed podaniem odśwież na rozgrzanej patelni

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 480 opinii
pixel