Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. W osobnej misce połącz wodę, jogurt i syrop. Dodaj drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Mokre połącz z suchymi i dodaj oliwę, wyrób szybko gładkie ciasto. Odstaw na 1h do podwojenia objętości. Ciasto podziel na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj na 4 placki o grubości 0, 3mm.
Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i niczym nie natłuszczaj. Kładź po jednym placku na patelnię i smaż ok 1,5 minuty z każdej ze stron, tak aby miały rumiane miejsca na powierzchni.
Jeszcze ciepłe chlebki smaruj roztopionym masłem i posyp szczypiorkiem. Od razu podawaj.
Wariant: - możesz zrobić 8 mniejszych chlebków i przekrajać je tworząc kieszonki na nadzienie - Chlebki przechowuj w lodówce a przed podaniem odśwież na rozgrzanej patelni