Darmowa dostawa od 70,00 zł

galette z maki ryzowej

Składniki na 6 porcji:

Nadzienie:

  • 300 g pomidorów cherry
  • 30 g obranych ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Do dekoracji:

  • 1 jajo

Przygotowanie:

Wymieszać razem wszystkie sypkie składniki. Dodać zimne masło pokrojone na kosteczki i wyrobić kruszonkę. Dodać jajo, agawę i wodę - wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez 1 h. Pomidorki przekroić na pół, czosnek grubo posiekać, mniejsze ząbki tylko na pół. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na grubość około 3 mm. Wyłożyć pomidorki na ciasto zostawiając na około 1,5 - 2 cm wolnego miejsca. Pomidory układać pestkami do góry. Zawijać boki do środka, posypać na wierzchu czosnkiem, ziołami i skropić oliwą.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni grzanie góra/dół.
Przełożyć Galette wraz z papierem na blachę i piec 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć ostrożnie ciasto na deskę i posmarować za pomocą pędzla rozbełtanym jajem całe kruche ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Galette pokroić po wystudzeniu. Podawać jako samodzielna przekąska lub w towarzystwie sałatki typu greckiego z oliwkami.

Polecane

Bezglutenowa mąka ryżowa, EKOlogiczna mąka pudrowa 500g

Bezglutenowa mąka ryżowa, EKOlogiczna mąka pudrowa 500g

10,99 zł brutto/1szt.109.90 pkt.(21,98 zł / kg brutto)
Bezglutenowa mąka ryżowa, mąka pudrowa 3kg

Bezglutenowa mąka ryżowa, mąka pudrowa 3kg

43,96 zł brutto/1szt.439.60 pkt.(14,65 zł / kg brutto)
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 480 opinii
pixel