Darmowa dostawa od 70,00 zł

bezglutenowe kruche ciasteczka z mąki gryczanej

Składniki na 50-60 sztuk:  

  • 190 g mąki gryczanej białej >>
  • 50 g skrobi kukurydzianej >>
  • 20 g mąki z sorgo >>
  • 70 g cukru trzcinowego w postaci pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią ( 12 g )
  • 1/2 łyżeczki mielonej babki płesznik >>
  • 1/8 łyżeczki soli >>
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • Skórka starta z jednej cytryny ekologicznej
  • 1 łyżka ziemny wody

Przygotowanie:  

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą. Dołóż zimne masło pokrojone i wyrób kruszonkę. Dodaj jajko, skórkę cytrynową i wodę, wyrób gładkie ciasto. Schładzaj min 1h.  

Piekarnik nagrzej na 180 stopni, grzanie góra i dół. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na grubość 0,3 mm, lekko podsypując mąką. Piecz 12 - 14 minut.  

Wystudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby ciasteczka pozostały przyjemnie chrupiące.  

Warianty:

  • Zamiast skórki z cytryny dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru
  • Zrób ciasteczka piernikowe - dodaj 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę przyprawy korzennej
  • Mąkę z sorgo możesz zamienić na ryżową  

Te ciasteczka zachowują swój kształt, świetnie sprawdzą się do dekoracji świątecznych. W wersji piernikowej możesz je przyozdobić i wieszać na choince. Smacznego!

Polecane

Bezglutenowa mąka gryczana - biała, mąka pudrowa EKOlogiczna 500g

Bezglutenowa mąka gryczana - biała, mąka pudrowa EKOlogiczna 500g

10,99 zł brutto/1szt.109.90 pkt.(21,98 zł / kg brutto)
Bezglutenowa mąka z sorgo, mąka pudrowa 500g

Bezglutenowa mąka z sorgo, mąka pudrowa 500g

15,99 zł brutto/1szt.159.90 pkt.(31,98 zł / kg brutto)
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 480 opinii
pixel