Darmowa dostawa od 70,00 zł

Chleb kanapkowy ze skrzypem polnym

Jak upiec chleb z mieszanki MONCANA?

Chleb kanapkowy jasny ze skrzypem polnym - jak zrobić

Składniki, których potrzebujesz:

  • 300 g mieszanki na chleb kanapkowy
  • 450 ml wody

Przygotowanie (przeczytaj całość zanim przystąpisz do pieczenia):

300g mieszanki mąki na chleb wystarcza, by przygotować chleby w dwóch drewnianych foremkach lub małej keksówce. Można również z powodzeniem formować z nich bułki.

1. Wlej do miski lub urządzenia miksującego 450 ml ciepłej wody w temperaturze około 35 stopni.

2. Dodaj odmierzone 300g mieszanki chlebowej (połowa opakowania).

3. Mieszaj na wolnych obrotach ok. 1 minuty.

4. Zwiększ obroty miksera i mieszaj ok. 4 minut.

5. Przełóż ciasto do dwóch papierowych papilotek, wcześniej umieszczonych w drewnianych foremkach i ugnieć je z góry zwilżoną wodą ręką, aby wyrównać powierzchnię.

6. Odłóż foremki z ciastem, przykryj je ściereczką i odczekaj 60 minut do wyrośnięcia.

7. Zagrzej w międzyczasie piekarnik do temperatury 220 stopni.

8. Po wyrośnięciu ciasta włóż foremki do piekarnika, nastaw minutnik i piecz 40 minut.

9. Wyjmij chlebki z piekarnika i pozwól im dobrze wystygnąć. Studź na kratce. UWAGA: krój po ostudzeniu! Jeśli pieczesz w keksówce - wyjmij z niej chlebek do wystygnięcia. 

Bezglutenowy chleb należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku lub lodówce, aby spowolnić rozwój pleśni. Ze względu na brak glutenu i konserwantów, ma on mniej naturalnej odporności na wilgoć i mikroorganizmy, co sprawia, że psuje się szybciej niż chleb pszenny.

Po upieczeniu i wystudzeniu pieczywo można mrozić.

Pamiętaj, że w naszych mieszankach NIE MA KONSERWANTÓW!

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 701 opinii
pixel