Chleb kanapkowy jasny ze skrzypem polnym - jak zrobić
Przygotowanie (przeczytaj całość zanim przystąpisz):
300g mieszanki mąki na chleb wystarcza, by przygotować chleby w dwóch drewnianych foremkach lub małej keksówce. Można również z powodzeniem formować z nich bułki.
1. Wlej do miski lub urządzenia miksującego 450 ml ciepłej wody (temp. ok. 35C).
5. Przełóż ciasto do dwóch papierowych papilotek, wcześniej umieszczonych w drewnianych foremkach i ugnieć je z góry zwilżoną wodą ręką, aby wyrównać powierzchnię.
6. Odłóż foremki z ciastem, przykryj je ściereczką i odczekaj 60 minut do wyrośnięcia.
7. Zagrzej w międzyczasie piekarnik do temp. 220 C
8. Po wyrośnięciu ciasta włóż foremki do piekarnika, nastaw minutnik i piecz 40 minut.
9. Wyjmij chlebki z piekarnika i pozwól im dobrze wystygnąć. UWAGA: kroić po ostudzeniu! Jeśli pieczesz w keksówce - wyjmij z niej chlebek do wystygnięcia. Pamiętaj, że w naszych mieszankach NIE MA KONSERWANTÓW!
Bezglutenowy chleb należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku lub lodówce, aby spowolnić rozwój pleśni. Ze względu na brak glutenu i konserwantów, ma on mniej naturalnej odporności na wilgoć i mikroorganizmy, co sprawia, że psuje się szybciej niż chleb pszenny.
Po upieczeniu i wystudzeniu pieczywo można mrozić.