Bułki śniadaniowe ze skrzypem polnym - jak zrobić, instrukcja przygotowania
Bezglutenowe bułki śniadaniowe - jak zrobić
Dodatkowe składniki, których potrzebujesz:
15 g oliwy z oliwek (4 łyżeczki)
10 g cukru trzcinowego nierafinowanego *
10 g octu jabłkowego (ok. 2 łyżeczki)
410 g wody ciepłej
Do dekoracji:
3 łyżki ulubionego mleka
3 łyżki maku lub innych ziaren
* zamiennie - miód, agawa lub erytrytol
Przygotowanie:
Odważ 375g mieszanki i przełóż do miski
W osobnym naczyniu połącz wodę, oliwę, ocet i cukier
Wlej płynną mieszankę do mąki i energicznie mieszaj, najpierw rózgą, potem dłońmi przez około 1 minutę, aż ciasto będzie gładkie.
Opcja w urządzeniu: Dodaj składniki do misy urządzenia, zmiksuj krótko na wysokich obrotach, a następnie wyrób ciasto przez około 2 minuty na mniejszych obrotach, używając haka lub noża w kształcie litery S.
Przełóż ciasto do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia
Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe części i uformuj z każdej okrągłą bułeczkę
Posmaruj bułeczki mlekiem, obtocz w maku lub innych ziarnach
Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 15-20 minut
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 230°C z termoobiegiem
Przed pieczeniem natnij bułeczki żyletką w dwóch miejscach na krzyż na głębokość min. 0,5 cm. To ważne!
Na dno piekarnika włóż foremkę z 5 kostkami lodu lub 100 ml wody
Wstaw bułeczki do piekarnika z termoobiegiem i piecz w temp 230°C przez 10 minut
Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 15-17 minut z termoobiegiem
Studź bułeczki na kratce
UWAGA: kroić po ostudzeniu!
Wskazówki: Aby odświeżyć bułki na drugi dzień, wstaw je do nagrzanego piekarnika do 150°C i piecz przez 3-4 minuty lub przekrój na pół i podpiecz w tosterze. Przechowuj pieczywo do 3 dni w bawełnianej ściereczce lub szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce. Smacznego!