Darmowa dostawa od 70,00 zł

ciasto czekoladowe z mąki gryczanej

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE BEZGLUTENOWE Z CUKINIĄ Z MĄKI GRYCZANEJ


 Cukinia i mikronizowana mąka gryczana to duet, który sprawia, że czekoladowe ciasto jest jednocześnie zdrowe i pyszne! Dzięki naszej pudrowej mące gryczanej i karmelowej słodyczy cukru muscovado, deser ten zyskuje delikatną konsystencję i wyjątkowy smak. To idealny wybór dla miłośników słodyczy, którzy chcą dbać o zdrowie. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować! 

Przepis na gryczane ciasto czekoladowe:

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
• 130 g mąki gryczanej pełnoziarnistej 
• 70 g skrobi kukurydzianej 
• 30 g mąki kukurydzianej 
• 30 g kakao
• 1 łyżeczka babki jajowatej mielonej 
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1/4 łyżeczki soli
• 110 g ciemnego cukru Muscovado
• 3 jajka (temp. pokojowa)
• 130 g mleka
• 110 g rozpuszczonego masła
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 60 g ciemnych dropsów czekoladowych
• 240 g startej cukinii (grube oczka)

Polewa:
• 100 g śmietanki kremówki 30%
• 10 g czekolady 70%

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
Wymieszaj sypkie składniki. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, aż masa stanie się puszysta.

Zmniejsz obroty i dodawaj mleko, a następnie rozpuszczone masło i ocet, miksując na niskich obrotach.

Połącz mokre składniki z suchymi i delikatnie wymieszaj. Dodaj startą cukinię oraz dropsy czekoladowe, mieszaj szpatułką tylko do połączenia.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Polewa: Podgrzej kremówkę do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej na ostudzone ciasto. Podawaj z ulubionymi owocami – idealne z truskawkami, malinami lub borówkami.

 

To pyszne ciasto czekoladowe jest bezglutenowe i łatwe w przygotowaniu.

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 480 opinii
pixel