Mieszanka na ciasta
PRZEPISY NA CIASTA Z MIESZANKI MONCANA
Na tej stronie znajdziesz propozycje wykorzystania naszej bezglutenowej mieszanki na ciasta. W jednym opakowaniu jest wystarczająco mieszanki, żeby wypróbować 2 lub 3 przepisy. Mieszanka nie jest do wszystkiego, choć jest dość uniwersalna i z odpowiednio dobranymi składnikami można wyczarować z niej prawdziwie smakowite i bezglutenowe cuda. Zapraszamy do eksperymentowania i dzielenia się z nami swoimi przepisami.
Poniżej znajdziesz przepisy na cynamonki, placek z owocami, drożdżówki i kruchy spód do sernika lub tarty.
PRZEPIS NA CIASTO Z OWOCAMI Z MIESZANKI MONCANA
Składniki (na blachę 20x20 cm):
- 220 g Uniwersalnej mieszanki na ciasta Moncana
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego
- 10 g cukru z wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g mleka w temp pokojowej
- 1/2 szklanki roztopionego masła (ostudzonego)
- 2 jaja w temp pokojowej
Nadzienie:
- 350 g truskawek LUB INNYCH OWOCÓW
Przygotowanie:
Mieszankę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Jajka ubijaj z cukrem trzcinowym przez 6 minut. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj mleko oraz masło. Krótko zmiksuj. Dodaj sypkie składniki i miksuj na niskich obrotach, aż się połączą (nie dłużej). Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem.
Odstaw na 5 minut i wyłóż przekrojone truskawki na pół, przecięciem do góry.
Piecz 50 minut w 180°C.
Wskazówki:
- Możesz zamienić truskawki na borówki lub przepołowione śliwki, jabłka czy morele (układaj skórką do dołu).
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z MIESZANKI MONCANA
Średnica formy 24 cm
Składniki:
- 180 g mieszanki na ciasta MONCANA
- 90 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego*
- 1 jajko w temp. pokojowej
Dekoracja:
- 1 jajko rozmieszane
* możesz dodać jeden cukier z prawdziwą wanilią, wtedy należy pomniejszyć o tę ilość cukier
Przygotowanie:
Mieszankę wymieszaj z cukrem i dodaj pokrojone na kostki masło. Wyrób kruszonkę i dołóż jajko wyrabiając łyżka gładkie ciasto. Będzie dość klejące, odstaw na 10 minut. Następnie uformuj z ciasta okrąg na grubość 1 cm, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 2 h. Nie skracaj tego czasu. Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm na blacie lekko podsypując mąką. Nawiń ciasto na wałek i przenieś do formy, dociśnij wyrównując go. Nakłuj w wielu miejscach widelcem i wstaw formę do lodówki na 5 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik na 180 stopni. Jeden arkusz papieru zamocz w wodzie, wykręć go i natłuść dość mocno masłem lub olejem kokosowym. Tą tłustą stroną przełóż na ciasto, na to wsyp obciążenie. Może to być drobna fasolka lub soczewica. Wyrównaj obciążenie tak aby trzymało dobrze boki.
Pieczenie: W 185 stopniach (grzałka góra i dół) piecz z obciążeniem 25 minut, następnie wyciągnij ostrożnie ciasto, odstaw na 5 minut i dopiero ściągnij papier. Teraz za pomocą pędzla silikonowego posmaruj środek i boki tarty jajkiem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Spód ma być dobrze wypieczony. Wyjmuj z formy dopiero gdy ciasto dobrze wystygnie.
Wskazówki:
Jeśli spód do tarty będzie używany do ponownego zapiekania z nadzieniem, należy o 5 minut skrócić czas pieczenia o 5 minut. Na bazie tego przepisu możesz przygotować spody do mazurków nadając prostokątny kształt. Kruche ciasto nadaje się również jako spód do sernika, wtedy należy piec tak jak w przepisie a nawet można dłużej podpiec, ponieważ w serniku spód mocno chłonie wilgoć.
PRZEPIS NA CYNAMONKI DYNIOWE Z MIESZANKI MONCANA
Składniki na 12 sztuk CYNAMONEK
Zaczyn:
• 7g drożdży suchych
• 10g cukru trzcinowego
• 50g letniego mleka
Ciasto na cynamonki:
• 400g naszej mieszanki na ciasta
• 200g letniego mleka
• cały zaczyn
• 40g cukru trzcinowego lub innego słodzidła
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej
• 1 jajko
• 100g puree z dyni
• 30g miękkiego masła
Nadzienie do cynamonek:
• 70g cukru trzcinowego drobnego
• 1 łyżka cynamonu
• 60g roztopionego masła
• 1 łyżka masła roztopionego do glazury
Dekoracja:
• 2 opakowania serka Philadelphia
• 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
Jak zrobić?
1.Wymieszaj składniki na zaczyn i odstaw na chwilę.
2. Wyrób ciasto z mieszanki MONCANA, puree z dyni i przypraw – niech rośnie.
3. Rozwałkuj ciasto, posmaruj je roztopionym masłem, posyp cukrem... zapach już wypełnia Twój dom!
4. Zwiń je w rulon, pokrój na 12 kawałków, daj im jeszcze chwilę, by podrosły.
5. Piecz w 180°C przez około 40 minut – gotowe, kiedy będą złociste i puszyste!
6. Ostudź i nałóż aksamitny krem z serka Philadelphia
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE Z MIESZANKI MONCANA
Składniki na 8 sztuk:
- 250 g mieszanki na ciasta MONCANA
- 10 g drożdży suchych
- 40 g cukru trzcinowego drobnego
- 180 g letniego mleka
- 1 jajo w temp. pokojowej
- 50 g jogurtu gęstego
- 60 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 400 g jagód
- 50 g cukru trzcinowego lub erytrytolu
- 30 g skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszać
Kruszonka:
- 60 g mieszanki na ciasta
- 30 g masła
- 25 g cukru pudru
Z wszystkich składników wyrobić kruszonkę
Dekoracja:
- 1 jajko rozmieszane
Do mieszanki dołóż drożdże i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła. Wyrób szybko i pod koniec dodaj roztopione masło. Przykryj i odłóż na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 8 równych części. Podsyp blat lekko mąką. Z każdej porcji uformuj kulkę i lekko rozwałkuj na grubość około 0,3-0,5 mm. Nadziewaj jagodami około 2 - 3 łyżek. Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem i posmaruj jajkiem oraz posyp kruszonką lekko ją dociskając do ciasta. Odstaw na 25 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 - 35 minut. Ściągaj z blachy dopiero wystudzone gdy już zastygną. Możesz udekorować dodatkowo cukrem pudrem.
Wskazówki:
Na bazie tego przepisu możesz upiec drożdżówki z nadzieniem na wierzchu, w tym celu z każdej porcji uformuj okrągła bułeczkę i dnem od szklanki zrób wgłębienie w cieście. Nadziewaj owocami i posyp kruszonką.
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI Z MIESZANKI MONCANA
Zaczyn:
⁃ 12 g świeżych drożdży
⁃ 10 g cukru trzcinowego
⁃ 25 g mieszanki na ciasta Moncana
⁃ 60 g letniego mleka
Wymieszać i odstawić na 15 minut
Ciasto:
⁃ 120 g mieszanki na ciasta Moncana
⁃ 50 g cukru trzcinowego
⁃ 20 g śmietany 18%
⁃ 1 jajko + 1 żółtko
⁃ Cały zaczyn
⁃ 50 g rozpuszczonego letniego masła
Nadzienie:
⁃ 300 śliwek wydrylowanych i przekrojonych na pół
Kruszonka:
⁃ 70 g mieszanki Moncana
⁃ 40 g masła
⁃ 20 g cukru trzcinowego pudru
PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na ciasto połącz w misce i wymieszaj energicznie wyrabiając ciasto. Przełóż do formy posmarowanej masłem i wyłóż śliwki skórką do dołu.
Odstaw do wyrośnięcia na około 25 - 35 minut. Składniki kruszonki wymieszaj ze sobą i posyp po śliwkach. Piecz ciasto w 180 stopniach grzanie góra/dół przez 35 minut.
Krój ciasto dopiero jak wystygnie
PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Z MIESZANKI MONCANA
SKŁADNIKI NA 16 SZTUK
Zaczyn:
⁃ 7 g suchych drożdży
⁃ 1 łyżka cukru trzcinowego
⁃ 1 łyżka mieszanki Moncana
Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut
Ciasto:
⁃ 280 g mieszanki na ciasta Moncana
⁃ 40 g masła miękkiego
⁃ Cały zaczyn
⁃ 1 jajo
⁃ 170 letniego mleka
⁃ 50 ml jogurtu gęstego
⁃ 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
⁃ 250 g kapusty kiszonej
⁃ 30 g suszonych grzybów
⁃ 1 cebulka
⁃ 1 - 2 łyżki masła
⁃ 60 - 70 ml wody
⁃ Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
⁃ 1 jajko do posmarowania
⁃ Czarnuszka lub czarny sezam do dekoracji
1. Grzyby namoczyć i ugotować przez 30 minut, odsączyć.
2. Cebulę posiekać i przysmażyć na maśle
3. Kapustę zalać wodą i dusić aż zmięknie
4. Pod koniec gotowania dodać cebulę i grzyby, pogotować aż odparuje większość płynu
5. Składniki na ciasto połączyć i wyrobić gładkie ciało, odstawić do wyrośnięcia na około 1 h
6. Ciasto podzielić na dwie części
7. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm
8. Nakładać farsz na każdą część i zwinąć w rulon (jak na filmie)
9. Przenieść ciasta na blachę i naciąć od góry nożem do połowy na 8 części (każdy rulon)
10. Posmarować obydwa ciasta rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką.
11. Piec w 190 stopniach grzanie góra/dół przez 25 - 30 minut
12. Odstaw do wystygnięcia na 20 minut i pokrój na paszteciki w miejscach nacięcia.
PRZEPIS NA PIERNICZKI Z MIESZANKI MONCANA
Składniki:
⁃ 330 g mieszanki na ciasta Moncana
⁃ 15 przyprawy do piernika
⁃ 3/4 łyżeczki kakao
⁃ 1/4 łyżeczki sody
⁃ 1/2 łyżeczki cynamonu
⁃ 80 g miodu
⁃ 80 g masła
⁃ 100 g cukru trzcinowego drobnego
⁃ 1 duże jako
Wykonanie:
1. Do garnka włożyć miód, cukier masło. Podgrzewać aż wszystko się rozpuści i połączy, wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ostudzić, masa może być letnia, ale nie gorąca
2. W misce połączyć: mieszankę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i cynamon. Wymieszać
3. Do mieszanki suchej dodać jajko i wystudzoną masę maślano - miodową, wyrobić energicznie gładkie ciasto.
4. Ciasto odstawić na 1/2 h, aby odpoczęło. Może być w chłodne miejsce, ale niekoniecznie w lodówce
5. Ciasto wałkować na lekko podsypaną mąką stolnicy (przy drewnianej nawet nie trzeba podsypywać) i wykrawać foremkami ulubione kształty
6. Piec w 170 stopniach grzanie góra/dół przez 10. - 15 minut, mniejsze pierniczki około 11 minut a te większe około 13 - 15 minut
Pierniczki nie twardnieją na „kamień” są od razu gotowe do lukrowania.