Mieszanka na ciasta
Na tej stronie znajdziesz trzy propozycje wykorzystania naszej bezglutenowej mieszanki na ciasta. W jednym opakowaniu jest wystarczająco mieszanki, żeby wypróbować je wszystkie ale możliwości tego produktu są dużo większe. Zapraszamy do eksperymentowania i dzielenia się swoimi przepisami.
CIASTO Z OWOCAMI
Składniki (na blachę 20x20 cm):
- 220 g Uniwersalna mieszanki na ciasta Moncana
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego
- 15 g cukru z wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g mleka w temp pokojowej
- 1/2 szklanki roztopionego masła (ostudzonego)
- 2 jaja w temp pokojowej
Nadzienie:
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
Mieszankę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Jajka ubijaj z cukrem trzcinowym przez 6 minut. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj mleko oraz masło. Krótko zmiksuj. Dodaj sypkie składniki i miksuj na niskich obrotach, aż się połączą (nie dłużej). Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem.
Odstaw na 5 minut i wyłóż przekrojone truskawki na pół, przecięciem do góry.
Piecz 50 minut w 180°C.
Wskazówki:
- Możesz zamienić truskawki na borówki lub przepołowione śliwki czy morele (układaj skórką do dołu).
KRUCHE CIASTO
Średnica formy 24 cm
Składniki:
- 180 g Uniwersalna mieszanki na ciasta MONCANA
- 90 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego*
- 1 jajko
Dekoracja:
- 1 jajko rozmieszane
* możesz dodać jeden cukier z prawdziwą wanilią, wtedy należy pomniejszyć o tą ilość cukier
Przygotowanie:
Mieszankę wymieszaj z cukrem i dodaj pokrojone na kostki masło. Wyrób kruszonkę i dołóż jajko wyrabiając łyżka gładkie ciasto. Będzie dość klejące, odstaw na 10 minut. Następnie uformuj z ciasta okrąg na grubość 1 cm, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 2 h. Nie skracaj tego czasu. Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm na blacie lekko podsypując mąką. Nawiń ciasto na wałek i przenieś do formy, dociśnij wyrównując go. Nakłuj w wielu miejscach widelcem i wstaw formę do lodówki na 5 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik na 180 stopni. Jeden arkusz papieru zamocz w wodzie, wykręć go i natłuść dość mocno masłem lub olejem kokosowym. Tą tłustą stroną przełóż na ciasto, na to wsyp obciążenie. Może to być drobna fasolka lub soczewica. Wyrównaj obciążenie tak aby trzymało dobrze boki.
Pieczenie: W 185 stopniach ( grzałka góra i dół) piecz z obciążeniem 25 minut, następnie wyciągnij ostrożnie ciasto, odstaw na 5 minut i dopiero ściągnij papier. Teraz za pomocą pędzla silikonowego posmaruj środek i boki tarty jajkiem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Spód ma być dobrze wypieczony. Wyjmuj z formy dopiero gdy ciasto dobrze wystygnie.
Wskazówki:
Jeśli spód do tarty będzie używany do ponownego zapiekania z nadzieniem, należy o 5 minut skrócić czas pieczenia o 5 minut. Na bazie tego przepisu możesz przygotować spody do mazurków nadając prostokątny kształt. Kruche ciasto nadaje się również jako spód do sernika, wtedy należy piec tak jak w przepisie a nawet można dłużej podpiec ponieważ w serniku spód mocno chłonie wilgoć.
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE
Składniki na 8 sztuk:
- 250 g Uniwersalna mieszanki na ciasta MONCANA
- 10 g drożdży suchych
- 40 g cukru trzcinowego drobnego
- 180 g letniego mleka
- 1 jajo
- 50 g jogurtu gęstego
- 60 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 400 g jagód
- 50 g cukru trzcinowego lub erytrytolu
- 30 g skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszać
Kruszonka:
- 60 g mieszanki na ciasta
- 30 g masła
- 25 g cukru pudru
Z wszystkich składników wyrobić kruszonkę
Dekoracja:
- 1 jajko rozmieszane
Do mieszanki dołóż drożdże i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła. Wyrób szybko i pod koniec dodaj roztopione masło. Przykryj i odłóż na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 8 równych części. Podsyp blat lekko mąką. Z każdej porcji uformuj kulkę i lekko rozwałkuj na grubość około 0,3-0,5 mm. Nadziewaj jagodami około 2 - 3 łyżek. Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem i posmaruj jajkiem oraz posyp kruszonką lekko ją dociskając do ciasta. Odstaw na 25 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 - 35 minut. Ściągaj z blachy dopiero wystudzone gdy już zastygną. Możesz udekorować dodatkowo cukrem pudrem.
Wskazówki:
Na bazie tego przepisu możesz upiec drożdżówki z nadzieniem na wierzchu, w tym celu z każdej porcji uformuj okrągła bułeczkę i dnem od szklanki zrób wgłębienie w cieście. Nadziewaj owocami i posyp kruszonką.