Darmowa dostawa od 70,00 zł

Chleb Naturalny z Trzech Mąk

Jak upiec chleb z mieszanki MONCANA?

Chleb naturalny z 3 mąk - jak zrobić

Przygotowanie:
300g mieszanki wystarcza, by przygotować chleby w dwóch drewnianych foremkach lub małej keksówce. Można również z powodzeniem formować z nich bułki.

1. Wlej 450 ml ciepłej wody o temp. ok. 30C.
2. Dodaj odmierzone 300g mieszanki chlebowej.
3. Na wolnych obrotach mieszaj ok. 1 min.
4. Zwiększ obroty miksera i mieszaj ok. 4 min.
5. Przełóż ciasto do dwóch papierowych papilotek, wcześniej umieszczonych w drewnianych foremkach,
ugniatając je z góry zwilżoną ręka, aby wyrównać powierzchnię.
6. Odłóż foremki z ciastem, przykryj je ściereczką i odczekaj 60 minut do wyrośnięcia.
7. Zagrzej w międzyczasie piekarnik do temp. 220 C
8. Po wyrośnięciu ciasta włóż foremki do piekarnika, nastaw minutnik i piecz 40 minut.
9. Wyjmij chlebki z piekarnika i pozwól im dobrze wystygnąć. Jeśli pieczesz w keksówce wyciągnij z niej chlebek - nie jest tak przewiewna jak nasze foremki.

Po wystudzeniu można je kroić.
Po upieczeniu i wystudzeniu pieczywo można też mrozić.

 

Bezglutenowy chleb najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawinięty w bawełnianą ściereczkę, by ograniczyć dostęp powietrza. Bezglutenowe pieczywo psuje się szybciej, ponieważ pozbawione jest konserwujących właściwości glutenu, a jego struktura sprzyja szybszemu wchłanianiu wilgoci, co zwiększa ryzyko rozwoju pleśni. Dbaj o swój chlebek.

SMACZNEGO!

 

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 480 opinii
pixel