Przygotowanie: 300g mieszanki wystarcza, by przygotować chleby w dwóch drewnianych foremkach lub małej keksówce. Można również z powodzeniem formować z nich bułki.
1. Wlej 450 ml ciepłej wody o temp. ok. 30C. 2. Dodaj odmierzone 300g mieszanki chlebowej. 3. Na wolnych obrotach mieszaj ok. 1 min. 4. Zwiększ obroty miksera i mieszaj ok. 4 min. 5. Przełóż ciasto do dwóch papierowych papilotek, wcześniej umieszczonych w drewnianych foremkach, ugniatając je z góry zwilżoną ręka, aby wyrównać powierzchnię. 6. Odłóż foremki z ciastem, przykryj je ściereczką i odczekaj 60 minut do wyrośnięcia. 7. Zagrzej w międzyczasie piekarnik do temp. 220 C 8. Po wyrośnięciu ciasta włóż foremki do piekarnika, nastaw minutnik i piecz 40 minut. 9. Wyjmij chlebki z piekarnika i pozwól im dobrze wystygnąć. Jeśli pieczesz w keksówce wyciągnij z niej chlebek - nie jest tak przewiewna jak nasze foremki.
Po wystudzeniu można je kroić. Po upieczeniu i wystudzeniu pieczywo można też mrozić.
Bezglutenowy chleb najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawinięty w bawełnianą ściereczkę, by ograniczyć dostęp powietrza. Bezglutenowe pieczywo psuje się szybciej, ponieważ pozbawione jest konserwujących właściwości glutenu, a jego struktura sprzyja szybszemu wchłanianiu wilgoci, co zwiększa ryzyko rozwoju pleśni. Dbaj o swój chlebek.