UWAGA! Jesli pieczesz w keksówce odejmij z przepisu 50ml wody!
Można również z powodzeniem formować z ciasta bułki.
1. Wlej 500 ml ciepłej wody o temperaturze około 35 stopni lub, jeśli pieczesz w keksówce, użyj 450ml wody o temperaturze około 35 stopni. 2. Dodaj odmierzone 300g mieszanki chlebowej. 3. Na wolnych obrotach mieszaj ok. 1 minuty. 4. Zwiększ obroty miksera i mieszaj ok. 4 minut. 5. Przełóż ciasto do dwóch papierowych papilotek, wcześniej umieszczonych wdrewnianych foremkach, ugniatając je z góry zwilżoną ręka, aby wyrównać powierzchnię. 6. Odłóż foremki z ciastem, przykryj je ściereczką i odczekaj 60 minut do wyrośnięcia. 7. Zagrzej w międzyczasie piekarnik do temperatury 220 stopni. 8. Po wyrośnięciu ciasta włóż foremki do piekarnika, nastaw minutnik i piecz 40 minut. 9. Wyjmij chlebki z piekarnika i pozwól im dobrze wystygnąć. Jeśli pieczesz w keksówce wyciągnij z niej chlebek - nie jest tak przewiewna jak nasze foremki.
Po wystudzeniu można je kroić. Po upieczeniu i wystudzeniupieczywo można też mrozić.
Bezglutenowy chleb należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku lub lodówce, aby spowolnić rozwój pleśni. Ze względu na brak glutenu i konserwantów, ma on mniej naturalnej odporności na wilgoć i mikroorganizmy, co sprawia, że psuje się szybciej niż chleb pszenny.