- 120 g mąki z ciecierzycy - 20 g mąki ryżowej - 190 ml wody - 1 jajko - 80 g pokrojonej drobno papryki czerwonej - 80 g pokrojonej drobno cebuli lub pora - 50 g pokrojonego drobno brokuła - 1/8 łyżeczki kuminu mielonego - 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku - 1/2 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - Olej kokosowy do natłuszczenia gofrownicy około 1 łyżka
Przygotowanie:
W misce połączyć mąkę z ciecierzycy i ryżową, dodać wodę, jajko oraz przyprawy. Zmiksować do połączenia tworząc gładkie ciasto bez grudek. Dodać wszystkie warzywa pokrojone. Gofrownicę dobrze rozgrzać, lekko natłuścić. Nakładać ciasto z warzywami i piec około 5 minut aż gofry będą chrupiące a zewnątrz. Czas pieczenia zależy od soczystości warzyw. Warzywa powinny zmięknąć a wierzch gofra powinien być lekko chrupiący. Gofry studzić na kratce.
Wskazówki:
Doskonale smakują z pikantnym hummusem i pomidorkami koktajlowymi. Gofry można pokroić na mniejsze kwadraty i podawać z pastami jako mini kanapeczki.
Na bazie tego ciasta można usmażyć placuszki na patelni.
Do gofrów swietnie sprawdzą się inne warzywa - kalafior, batat, burak
Jajko możesz pominąć dodając 1 łyżkę mąki lnianej + 30 ml wody