Darmowa dostawa od 70,00 zł

Mieszanka na ciasta

PRZEPISY NA CIASTA Z MIESZANKI MONCANA

Na tej stronie znajdziesz propozycje wykorzystania naszej bezglutenowej mieszanki na ciasta. W jednym opakowaniu jest wystarczająco mieszanki, żeby wypróbować 2 przepisy. Mieszanka nie jest do wszystkiego, choć jest dość uniwersalna i z odpowiednio dobranymi składnikami można wyczarować z niej prawdziwie smakowite i bezglutenowe cuda. Zapraszamy do eksperymentowania i dzielenia się z nami swoimi przepisami.

Poniżej znajdziesz przepisy na cynamonki, babke cytrynową, placek z owocami, drożdżówki, makowczyki i kruchy spód do sernika lub tarty.

 


 PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z MIESZANKI MONCANA 


 

Średnica formy 24 cm  

Składniki:

Dekoracja:

  • 1 jajko rozmieszane  

* możesz dodać jeden cukier z prawdziwą wanilią, wtedy należy pomniejszyć o tę ilość cukier  

Przygotowanie:

Mieszankę wymieszaj z cukrem i dodaj pokrojone na kostki masło. Wyrób kruszonkę i dołóż jajko wyrabiając łyżka gładkie ciasto. Będzie dość klejące, odstaw na 10 minut. Następnie uformuj z ciasta okrąg na grubość 1 cm, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 2 h. Nie skracaj tego czasu.   Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm na blacie lekko podsypując mąką. Nawiń ciasto na wałek i przenieś do formy, dociśnij wyrównując go. Nakłuj w wielu miejscach widelcem i wstaw formę do lodówki na 5 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik na 180 stopni. Jeden arkusz papieru zamocz w wodzie, wykręć go i natłuść dość mocno masłem  lub olejem kokosowym. Tą tłustą stroną przełóż na ciasto, na to wsyp obciążenie. Może to być drobna fasolka lub soczewica. Wyrównaj obciążenie tak aby trzymało dobrze boki.  

Pieczenie: W 185 stopniach (grzałka góra i dół) piecz z obciążeniem 25 minut, następnie wyciągnij ostrożnie ciasto, odstaw na 5 minut i dopiero ściągnij papier. Teraz za pomocą pędzla silikonowego posmaruj środek i boki tarty jajkiem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Spód ma być dobrze wypieczony. Wyjmuj z formy dopiero gdy ciasto dobrze wystygnie.  

Wskazówki:

Jeśli spód do tarty będzie używany do ponownego zapiekania z nadzieniem, należy o 5 minut skrócić czas pieczenia o 5 minut.   Na bazie tego przepisu możesz przygotować spody do mazurków nadając prostokątny kształt.   Kruche ciasto nadaje się również jako spód do sernika, wtedy należy piec tak jak w przepisie a nawet można dłużej podpiec, ponieważ w serniku spód mocno chłonie wilgoć. 


PRZEPIS NA CIASTO Z OWOCAMI Z MIESZANKI MONCANA 


 

Składniki (na blachę 20x20 cm):

  • 220 g Uniwersalnej mieszanki na ciasta Moncana  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego
  • 10 g cukru z wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 120 g mleka w temp pokojowej 
  • 1/2 szklanki roztopionego masła (ostudzonego)
  • 2 jaja w temp pokojowej   

Nadzienie:

  • 350 g truskawek LUB INNYCH OWOCÓW

Przygotowanie:

Mieszankę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Jajka ubijaj z cukrem trzcinowym przez 6 minut. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj mleko oraz masło. Krótko zmiksuj. Dodaj sypkie składniki i miksuj na niskich obrotach, aż się połączą (nie dłużej). Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem.

Odstaw na 5 minut i wyłóż przekrojone truskawki na pół, przecięciem do góry. 

Piecz 50 minut w 180°C.  

Wskazówki:

  • Możesz zamienić truskawki na borówki lub przepołowione śliwki, jabłka czy morele (układaj skórką do dołu).  

 


  

 


PRZEPIS NA CYTRYNOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ Z MIESZANKI


 

Przepis na pyszną i wilgotną babkę wielkanocną.

Zachwycisz się długą świeżością tego ciasta - ta babka rozpływa się w ustach.

Forma na babkę z kominem o średnicy 24 cm
Składniki
!!! Ważne: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

• 450 g mieszanki do ciast Moncana
• 4 duże jaja (żółtka i białka osobno)
• 100 ml soku z cytryny (2 sztuki)
• 260 g cukru trzcinowego pudru
• 10 g cukru z wanilią
• 1 i 1/4 szklanki mleka
• 3/4 szklanki oleju bez zapachu
• 1 duża łyżka i 1/2 małej łyżeczki proszku o pieczenia
• 1 szczypta soli
• Skórka utarta z dwóch cytryn

Przygotowanie:

1. Formę z kominem dobrze natłuść masłem i obsyp mąką
2. Piekarnik nagrzej na 180 stopni grzanie góra i dół (ustaw na drugim poziomie od dołu)
3. Odmierz mieszankę.
4. Żółtka przełóż do dużej misy i dodaj utartą skórkę z cytryny następnie dodaj cukier z wanilią i cukier puder. Zmiksuj chwilę do połączenia.
5. Dodaj mleko, zmiksuj, dodaj olej miksując na wolnych obrotach.
6. Dodaj odmierzoną mieszankę i zmiksuj tylko do połączenia (średnie obroty)
7. Sok z cytryny wlej do miseczki i dołóż proszek do pieczenia, wymieszaj aż zacznie się pienić. Dodaj do masy i lekko przemieszaj.
8. Ubij białka z solą na sztywno i dodaj do ciasta. Mieszaj szpatułką do połączenia.
9. Przelej ciasto do formy i piecz przez 1 h i 15 minut lub dłużej do suchego patyczka
10. Babkę study przy uchylonym lekko piekarniku przez 10 minut następnie wyjmij i odczekaj 20 minut i dopiero wyjmij babkę z formy, studź na kratce.
11. Udekoruj cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem.

 


PRZEPIS NA CYNAMONKI DYNIOWE Z MIESZANKI MONCANA


 

 

Składniki na 12 sztuk CYNAMONEK, przepis

 

Zaczyn:
• 7g drożdży suchych
• 10g cukru trzcinowego
• 50g letniego mleka


Ciasto na cynamonki:
• 400g naszej mieszanki na ciasta
• 200g letniego mleka
• cały zaczyn
• 40g cukru trzcinowego lub innego słodzidła
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej
• 1 jajko
• 100g puree z dyni
• 30g miękkiego masła


Nadzienie do cynamonek:
• 70g cukru trzcinowego drobnego
• 1 łyżka cynamonu
• 60g roztopionego masła
• 1 łyżka masła roztopionego do glazury


Dekoracja:
• 2 opakowania serka Philadelphia
• 2 łyżki cukru pudru trzcinowego

Jak zrobić?
1.Wymieszaj składniki na zaczyn i odstaw na chwilę.
2. Wyrób ciasto z mieszanki MONCANA, puree z dyni i przypraw – niech rośnie.
3. Rozwałkuj ciasto, posmaruj je roztopionym masłem, posyp cukrem... zapach już wypełnia Twój dom!
4. Zwiń je w rulon, pokrój na 12 kawałków, daj im jeszcze chwilę, by podrosły.
5. Piecz w 180°C przez około 40 minut – gotowe, kiedy będą złociste i puszyste!
6. Ostudź i nałóż aksamitny krem z serka Philadelphia

 


PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE Z MIESZANKI MONCANA


 

Składniki na 8 sztuk:

Nadzienie:

  • 400 g jagód
  • 50 g cukru trzcinowego lub erytrytolu
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać  

Kruszonka:

  • 60 g mieszanki na ciasta
  • 30 g masła
  • 25 g cukru pudru

Z wszystkich składników wyrobić kruszonkę  

Dekoracja:

  • 1 jajko rozmieszane  

Do mieszanki dołóż drożdże i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła. Wyrób szybko i pod koniec dodaj roztopione masło. Przykryj i odłóż na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 8 równych części. Podsyp blat lekko mąką. Z każdej porcji uformuj kulkę i lekko rozwałkuj na grubość około 0,3-0,5 mm. Nadziewaj jagodami około 2 - 3 łyżek. Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem i posmaruj jajkiem oraz posyp kruszonką lekko ją dociskając do ciasta.  Odstaw na 25 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 - 35 minut. Ściągaj z blachy dopiero wystudzone, gdy już zastygną. Możesz udekorować dodatkowo cukrem pudrem.  

Wskazówki:

Na bazie tego przepisu możesz upiec drożdżówki z nadzieniem na wierzchu, w tym celu z każdej porcji uformuj okrągła bułeczkę i dnem od szklanki zrób wgłębienie w cieście. Nadziewaj owocami i posyp kruszonką.


PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI Z MIESZANKI MONCANA


 

 

Zaczyn:

⁃ 12 g świeżych drożdży
⁃ 10 g cukru trzcinowego
⁃ 25 g mieszanki na ciasta Moncana
⁃ 60 g letniego mleka
Wymieszać i odstawić na 15 minut


Ciasto drożdżowe:
⁃ 120 g mieszanki na ciasta Moncana
⁃ 50 g cukru trzcinowego
⁃ 20 g śmietany 18%
⁃ 1 jajko + 1 żółtko
⁃ Cały zaczyn
⁃ 50 g rozpuszczonego letniego masła


Nadzienie:
⁃ 300 śliwek wydrylowanych i przekrojonych na pół


Kruszonka:
⁃ 70 g mieszanki Moncana
⁃ 40 g masła
⁃ 20 g cukru trzcinowego pudru

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki na ciasto połącz w misce i wymieszaj energicznie wyrabiając ciasto. Przełóż do formy posmarowanej masłem i wyłóż śliwki skórką do dołu.
Odstaw do wyrośnięcia na około 25 - 35 minut. Składniki kruszonki wymieszaj ze sobą i posyp po śliwkach. Piecz ciasto w 180 stopniach grzanie góra/dół przez 35 minut.

Krój ciasto dopiero jak wystygnie

 

 


 PRZEPIS NA PĄCZKI I OPONKI Z MIESZANKI NA CIASTA


 

SKŁADNIKI NA PĄCZKI

  • 250 g bezglutenowej mieszanki na ciasta 
  • 50 g cukru lub innego słodzidła
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 20 g oliwy
  • 100 g napoju roślinnego

 PRZYGOTOWANIE:

1. Wymieszaj mąkę, drożdże i słodzidło. Podgrzej napój roślinny (ma być letni, nie gorący) dodaj oliwę, jajka i wymieszaj. Połącz mąkę z płynną masą i dokładnie wymieszaj przez 2 -3 minuty. Ciasto początkowo będzie rzadkie, ale w miarę wyrabiania zgęstnieje. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 min lub do podwojenia objętości.
2. Ciasto przełóż na blat obsypany mąką i dokładnie wyrób. Ciasto będzie nieco lepiło się do rąk, ale nie podsypuj mąki więcej niż to konieczne. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-1,5cm, wytnij krążki, dziurkę i odłóż do ponownego wyrastania na ok 15-20 min. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia.
3. Ostrożnie wrzucaj oponki na rozgrzany tłuszcz wyrośniętą stroną do dołu. Smaż na niedużym płomieniu na złoty kolor. Po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia. Obsyp pudrem lub udekoruj lukrem po wystudzeniu.
Jeśli masz ochotę na truskawkową polewę zblenduj na pył ok. 8 łyżek słodzidła i dużą garść liofilizowanych truskawek, następnie dodaj ok. 4 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Uwaga, to bardziej polewa, niż lukier, bardziej klei się do palców, ale jest pyszna!

PRZEPIS NA MAKOWCZYKI Z MIESZANKI MONCANA


 

Składniki

Zaczyn:

Ciasto:

  • 370 g mieszanki do ciast Moncana

  • 3 żółtka

  • 150 ml letniego mleka

  • 15 g cukru z wanilią lub trzcinowego

  • 1 szczypta soli

  • 100 g miękkiego masła

Masa makowa:

  • 200 g maku

  • 250 ml mleka

  • 40 g miodu

  • 20 g cukru trzcinowego

  • 35 g masła

  • 50 g prażonych orzechów włoskich lub macadamia

  • 40 g suszonej żurawiny

  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatki:

  • 200 g rozmrożonych i odsączonych wiśni

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)


Sposób przygotowania

  1. Zalej mak mlekiem i gotuj przez ok. 35 minut. Wystudź i zmiel dwukrotnie przez najdrobniejsze sitko.

  2. Roztop masło z miodem, dodaj do maku. Wrzuć pozostałe składniki masy makowej i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

  3. Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 15 minut.

  4. W osobnej misce połącz żółtka z mlekiem, dodaj do zaczynu.

  5. Wsyp mieszankę do ciast do dużej miski, dodaj sól i masę jajeczno-drożdżową. Zagnieć ciasto do połączenia składników.

  6. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze 2–3 minuty (ręcznie lub mikserem). Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

  7. Podsyp blat mąką, podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj na grubość 0,5 cm.

  8. Rozsmaruj masę makową, dodaj wiśnie, zawiń w rulon i ułóż złączeniem do dołu.

  9. Każdy rulon ponacinaj z góry na 7 kawałków, posmaruj żółtkiem z mlekiem i odstaw do napuszenia na 30 minut.

  10. Piecz przez 30–35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra/dół).

  11. Po przestudzeniu polej lukrem i pokrój na porcje.


 PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Z MIESZANKI MONCANA


 

SKŁADNIKI NA 16 SZTUK bezglutenowych pasztecików z grzybami


Zaczyn:

- 70 ml mleka
⁃ 7 g suchych drożdży
⁃ 1 łyżka cukru trzcinowego
⁃ 1 łyżka mieszanki Moncana

Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut
Ciasto:
⁃ 280 g mieszanki na ciasta Moncana
⁃ 40 g masła miękkiego
⁃ Cały zaczyn
⁃ 1 jajo
⁃ 170 letniego mleka
⁃ 50 ml jogurtu gęstego
⁃ 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
⁃ 250 g kapusty kiszonej
⁃ 30 g suszonych grzybów
⁃ 1 cebulka
⁃ 1 - 2 łyżki masła
⁃ 60 - 70 ml wody
⁃ Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
⁃ 1 jajko do posmarowania
⁃ Czarnuszka lub czarny sezam do dekoracji

1. Grzyby namoczyć i ugotować przez 30 minut, odsączyć.
2. Cebulę posiekać i przysmażyć na maśle
3. Kapustę zalać wodą i dusić aż zmięknie
4. Pod koniec gotowania dodać cebulę i grzyby, pogotować aż odparuje większość płynu
5. Składniki na ciasto połączyć i wyrobić gładkie ciało, odstawić do wyrośnięcia na około 1 h
6. Ciasto podzielić na dwie części
7. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm
8. Nakładać farsz na każdą część i zwinąć w rulon (jak na filmie)
9. Przenieść ciasta na blachę i naciąć od góry nożem do połowy na 8 części (każdy rulon)
10. Posmarować obydwa ciasta rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką.
11. Piec w 190 stopniach grzanie góra/dół przez 25 - 30 minut
12. Odstaw do wystygnięcia na 20 minut i pokrój na paszteciki w miejscach nacięcia.


PRZEPIS NA PIERNICZKI Z MIESZANKI MONCANA


 


Składniki:
⁃ 330 g mieszanki na ciasta Moncana
⁃ 15 przyprawy do piernika
⁃ 3/4 łyżeczki kakao
⁃ 1/4 łyżeczki sody
⁃ 1/2 łyżeczki cynamonu
⁃ 80 g miodu
⁃ 80 g masła
⁃ 100 g cukru trzcinowego drobnego
⁃ 1 duże jako
Wykonanie:


1. Do garnka włożyć miód, cukier masło. Podgrzewać aż wszystko się rozpuści i połączy, wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ostudzić, masa może być letnia, ale nie gorąca
2. W misce połączyć: mieszankę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i cynamon. Wymieszać
3. Do mieszanki suchej dodać jajko i wystudzoną masę maślano - miodową, wyrobić energicznie gładkie ciasto.
4. Ciasto odstawić na 1/2 h, aby odpoczęło. Może być w chłodne miejsce, ale niekoniecznie w lodówce
5. Ciasto wałkować na lekko podsypaną mąką stolnicy (przy drewnianej nawet nie trzeba podsypywać) i wykrawać foremkami ulubione kształty
6. Piec w 170 stopniach grzanie góra/dół przez 10. - 15 minut, mniejsze pierniczki około 11 minut a te większe około 13 - 15 minut
Pierniczki nie twardnieją na „kamień” są od razu gotowe do lukrowania.

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 571 opinii
pixel