Chleb gryczany z siemieniem lnianym, niskie IG, dla diabetyków - jak zrobić
Chleb gryczany z mieszanki MONCANA - przygotowanie:
300g mieszanki wystarcza, by przygotować chleby w dwóch drewnianych foremkach lub małej keksówce. UWAGA! Jesli pieczesz w keksówce odejmij z przepisu 50ml wody! Można również z powodzeniem formować z ciasta bułki.
1. Wlej 0,5 litra ciepłej wody o temp. ok 30C. Lub, jeśli pieczesz w keksówce użyj, 450ml wody o temp ok. 30C. 2. Dodaj odmierzone 300g mieszanki chlebowej. 3. Na wolnych obrotach mieszaj ok. 1 min. 4. Zwiększ obroty miksera i mieszaj ok. 4 min. 5. Przełóż ciasto do dwóch papierowych papilotek, wcześniej umieszczonych wdrewnianych foremkach, ugniatając je z góry zwilżoną ręka, aby wyrównać powierzchnię. 6. Odłóż foremki z ciastem, przykryj je ściereczką i odczekaj 60 minut do wyrośnięcia. 7. Zagrzej w międzyczasie piekarnik do temp. 220 C 8. Po wyrośnięciu ciasta włóż foremki do piekarnika, nastaw minutnik i piecz 40 minut. 9. Wyjmij chlebki z piekarnika i pozwól im dobrze wystygnąć. Jeśli pieczesz w keksówce wyciągnij z niej chlebek - nie jest tak przewiewna jak nasze foremki.
Po wystudzeniu można je kroić. Po upieczeniu i wystudzeniupieczywo można też mrozić.
Bezglutenowy chleb należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku lub lodówce, aby spowolnić rozwój pleśni. Ze względu na brak glutenu i konserwantów, ma on mniej naturalnej odporności na wilgoć i mikroorganizmy, co sprawia, że psuje się szybciej niż chleb pszenny.