Darmowa dostawa od 70,00 zł

Chleb gryczany z siemieniem lnianym

Chleb gryczany z siemieniem lnianym, niskie IG, dla diabetyków - jak zrobić

Chleb gryczany z mieszanki MONCANA - przygotowanie:

300g mieszanki wystarcza, by przygotować chleby w dwóch drewnianych foremkach lub małej keksówce. UWAGA! Jesli pieczesz w keksówce odejmij z przepisu 50ml wody! Można również z powodzeniem formować z ciasta bułki.

1. Wlej 0,5 litra ciepłej wody o temp. ok 30C. Lub, jeśli pieczesz w keksówce użyj, 450ml wody o temp ok. 30C.
2. Dodaj odmierzone 300g mieszanki chlebowej.
3. Na wolnych obrotach mieszaj ok. 1 min.
4. Zwiększ obroty miksera i mieszaj ok. 4 min.
5. Przełóż ciasto do dwóch papierowych papilotek, wcześniej umieszczonych w drewnianych foremkach,
ugniatając je z góry zwilżoną ręka, aby wyrównać powierzchnię.
6. Odłóż foremki z ciastem, przykryj je ściereczką i odczekaj 60 minut do wyrośnięcia.
7. Zagrzej w międzyczasie piekarnik do temp. 220 C
8. Po wyrośnięciu ciasta włóż foremki do piekarnika, nastaw minutnik i piecz 40 minut.
9. Wyjmij chlebki z piekarnika i pozwól im dobrze wystygnąć. Jeśli pieczesz w keksówce wyciągnij z niej chlebek - nie jest tak przewiewna jak nasze foremki.

Po wystudzeniu można je kroić.
Po upieczeniu i wystudzeniu pieczywo można też mrozić.

Bezglutenowy chleb należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku lub lodówce, aby spowolnić rozwój pleśni. Ze względu na brak glutenu i konserwantów, ma on mniej naturalnej odporności na wilgoć i mikroorganizmy, co sprawia, że psuje się szybciej niż chleb pszenny.

 

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 569 opinii
pixel