Bułki śniadaniowe ze skrzypem polnym
WIESZ, ŻE Z MIESZANKI NA BUŁKI UPIECZESZ TAKŻE PYSZNY BEZGLUTENOWY CHLEBEK?
Poniżej znajdziesz 2 wideoprzepisy - na chlebek i niżej na bułki z naszej mieszanki ze skrzypem polnym. Zapraszamy do pieczenia!
Chlebek śniadaniowy z mieszanki na bułki
Składniki na 1 bochenek
Keksówka o wymiarach: 22x11 cm
• 375 g mieszanki na bułki śniadaniowe Moncana
• 15 g oliwy z oliwek
• 10 g cukru trzcinowego
• 10 g octu jabłkowego
• 410 g wody letniej
Przygotowanie:
1. Odważ mieszankę i przełóż do miski. W osobnym naczyniu połącz wodę, oliwę, ocet i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia. Wlej płynną mieszankę do mąki i energicznie mieszaj, najpierw rózgą, potem dłońmi przez około 2 minuty. Do gładkiego ciasta.
2. Opcja w urządzeniu: dodaj składniki do misy urządzenia, zmiksuj krótko na wysokich obrotach, następnie wyrób gładkie ciasto przez 2 minuty używając haka lub noża w kształcie litery S.
3. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go oliwą. Przełóż ciasto, wyrównaj zwilżonymi dłońmi, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 h.
Pieczenie:
Nagrzej piekarnik na 230 stopni i włącz termoobieg.
Przedwłożeniem foremki, na dno piekarnik włóż 6 kostek lodu lub wstaw brytfankę z wodą.
Piecz:
• 230 st z termoobiegiem przez 15 min
• 200 st z termoobiegiem 45 min
Po upieczeniu chlebek od razu przełóż na kratkę. Krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Bezglutenowe bułki śniadaniowe - jak zrobić
NASZA MIESZANKA NA BUŁKI
Dodatkowe składniki, których potrzebujesz:
- 15 g oliwy z oliwek (4 łyżeczki)
- 10 g cukru trzcinowego nierafinowanego *
- 10 g octu jabłkowego (ok. 2 łyżeczki)
- 410 g wody ciepłej
Do dekoracji:
- 3 łyżki ulubionego mleka
- 3 łyżki maku lub innych ziaren
* zamiennie - miód, agawa lub erytrytol
Przygotowanie:
- Odważ 375g mieszanki i przełóż do miski
- W osobnym naczyniu połącz wodę, oliwę, ocet i cukier
- Wlej płynną mieszankę do mąki i energicznie mieszaj, najpierw rózgą, potem dłońmi przez około 1 minutę, aż ciasto będzie gładkie.
Opcja w urządzeniu: Dodaj składniki do misy urządzenia, zmiksuj krótko na wysokich obrotach, a następnie wyrób ciasto przez około 2 minuty na mniejszych obrotach, używając haka lub noża w kształcie litery S. - Przełóż ciasto do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia
- Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe części i uformuj z każdej okrągłą bułeczkę
- Posmaruj bułeczki mlekiem, obtocz w maku lub innych ziarnach
- Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 15-20 minut
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 230°C z termoobiegiem
- Przed pieczeniem natnij bułeczki żyletką w dwóch miejscach na krzyż na głębokość min. 0,5 cm. To ważne!
- Na dno piekarnika włóż foremkę z 5 kostkami lodu lub 100 ml wody
- Wstaw bułeczki do piekarnika z termoobiegiem i piecz w temp 230°C przez 10 minut
- Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 15-17 minut z termoobiegiem
- Studź bułeczki na kratce
UWAGA: kroić po ostudzeniu!
Wskazówki: Aby odświeżyć bułki na drugi dzień, wstaw je do nagrzanego piekarnika do 150°C i piecz przez 3-4 minuty lub przekrój na pół i podpiecz w tosterze. Przechowuj pieczywo do 3 dni w bawełnianej ściereczce lub szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce. Smacznego!