Bułki owsiane ze skrzypem polnym
JAK ZROBIĆ NASZE FUNKCJONALNE BUŁECZKI OWSIANE? PRZEPIS NA 6 SZTUK
BUŁKI Z MIESZANKI MONCANA - JAK ZROBIĆ
Dodatkowe składniki, których potrzebujesz:
- 15 g oliwy z oliwek (4 łyżeczki)
- 10 g cukru trzcinowego nierafinowanego *
- 10 g octu jabłkowego (ok. 2 łyżeczki)
- 440 g wody o temperaturze około 35 stopni
Do dekoracji:
- 3 łyżki ulubionego mleka
- 3 łyżki sezamu lub innych ziaren
* zamiennie - miód, agawa lub erytrytol
Przygotowanie:
1. Odważ 390 g mieszanki i przełóż do miski.
2. W osobnym naczyniu połącz wodę, oliwę, ocet i cukier.
3. Wlej płynną mieszankę do mąki i energicznie mieszaj, najpierw rózgą, potem dłońmi przez około 1 minutę, aż ciasto będzie gładkie. Opcja w urządzeniu: Dodaj składniki do misy urządzenia, zmiksuj krótko na wysokich obrotach, a następnie wyrób ciasto przez około 2 minuty na mniejszych obrotach, używając haka lub noża w kształcie litery S.
4. Przełóż ciasto do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 6 równych części i na obsypanej mąką stolnicy uformuj z każdej okrągłą bułeczkę.
6. Posmaruj bułeczki mlekiem i obtocz w sezamie.
7. Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 15-20 minut.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 230°C z termoobiegiem. Jeśli nie masz termoobiegu do 250°C
9. Przed pieczeniem natnij bułeczki żyletką w dwóch miejscach na krzyż na głębokość min. 0,5 cm. To ważne!
10. Na dno piekarnika włóż foremkę z 5 kostkami lodu lub 100 ml wody.
11. Wstaw bułeczki do piekarnika. Piecz w 230°C z termoobiegiem przez 10 minut. Lub, jeśli nie masz termoobiegu, w 250°C przez 10 minut.
12. Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 12 minut z termoobiegiem. Lub, jeśli nie masz termoobiegu, w 220°C przez kolejne 12 min
13. Studź bułeczki na kratce. UWAGA: kroić po ostudzeniu!
Wskazówki:
Aby odświeżyć bułki na drugi dzień, wstaw je do nagrzanego piekarnika do 150°C i piecz przez 3-4 minuty, lub przekrój na pół i podpiecz w tosterze. Przechowuj pieczywo do 3 dni w bawełnianej ściereczce lub szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od źródeł ciepła. Smacznego!